Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Volkshekserij of keukenkastjeshekserij

Datum: 05 / 01 / 2020

Traditionele volkshekserij is heel praktisch van aard, waardoor je het ook wel keukenkastjeshekserij kunt noemen. Bij wijze van spreken zou je namelijk alles wat je voor magisch werk nodig hebt kunnen terugvinden in je keukenkastje. Vroeger werd het leven zelf als magisch beschouwd. Alles kon ten prooi vallen aan vervloekingen. Tegenwoordig zien we dat als bijgelovig, maar in een tijd waarin nog niet alles was onderzocht en uitgevonden, werd magie gezien als de reden waarom je ziek werd en hoe rampspoed werd aangetrokken. Zodoende was overal wel een beschermende spreuk voor, zoals het zegenen van het eten en de voorraad en het beschermen van het huis, jezelf en je financiën. En het mooiste was dat men de benodigdheden voor de magie vaak gewoon in huis had. Het moest immers simpel en ter plekke uitgevoerd kunnen worden.

Het kruidenrekje

Basilicum: zuivering, uitbanning, bescherming. Je kunt het branden als wierook, in kruidenzakjes doen, er een kruidenthee van maken die je gebruikt als vloerwas, in een huiszuiveringsspray of in een magisch bad. Basilicum laat gemoederen rusten. Volksmagie zegt dat er rust is waar basilicum is. Andere kruiden zijn echter sterker in hun afwerende en uitbannende eigenschappen, denk bijvoorbeeld aan laurier, kruidnagel, knoflook of rozemarijn.

Laurier: Griekse priesteressen kauwden op de bladeren voor helderziende waarnemingen. Kauwen of verbranden van de bladeren wekt visioenen en dromen op. Laurier is ook een veelgebruikt kruid voor uitbanning, vloekomkering, bescherming en zuivering. Voeg een laurierblad toe aan heilig zuiverend water bij huiszuivering. Brand een blad bij een uitbanning van geesten. Simpele volksmagie: schrijf je wens op een laurierblad en verband dit in de hoop dat de goden de wens zullen vervullen.

Kaneel: het is niet enkel een afrodisiacum, maar wordt in volksmagie vooral gebruikt om andere magie ‘aan te wakkeren’, om het sneller uit te laten komen. Kaneel komt zelfs in de bijbel al voor als een magische wierook, samen met mirre en frankincence ( een bekend zuiverend mengsel). Kaneel wordt gebruikt bij beschermende spreuken, maar vooral in voorspoedsmagie en voor welvaart in zaken: brand kaneel op het werk of maak er een thee van en giet dit op de drempel om klanten met geld aan te trekken.

Kruidnagel: ze zijn niet alleen decoratief in pomanders, kruidnagel is een van de sterkst zuiverende specerijen! De rook van kruidnagel beschermt je psychisch en fysiek voor bewuste en zelfs voor onbewuste aanvallen van buitenaf. Vijzel kruidnagel en brand dat op een kooltje als je je zorgen maakt over een mogelijke aanval. Bij hele sterke aanvallen combineer je het kruidnagelpoeder met knoflookschillen. Als iemand over je roddelt, steek dan kruidnagels in een witte kaars en brand deze op of brand simpelweg kruidnagelpoeder en spreek je intentie uit.

Munt: is verhelderend, verfrissend en verkwikkend. Het verheldert de geest en geeft je energie. Maak muntthee als een opkikker of gebruik het als laatste haarspoeling voor een heldere geest (en vitaal haar). Munt stimuleert activiteit in zaken en is zodoende ook een ‘aanwakkerend’ voorspoedskruid. Draag gedroogde muntbladeren in je portemonnee of kassa om geld aan te trekken. Zet een verse muntplant op je altaar om je gidsen op te roepen (en als mooi offer voor hen in ruil voor een goede uitkomst van je magie). Wil je je huis verkopen, spuit dan een aftreksel van munt in de kamers om een koper aan te trekken. Doe muntbladeren in je schoen om vloeken af te weren. Voor visioenen, dromen en waarzeggerij kan je munt toevoegen aan vliegmengsels.

Peper: dit is een zeer sterk magisch kruid dat zowel voor goed als slecht gebruikt kan worden (afhankelijk van de gebruiker) en wat iedereen wel in huis heeft. Als kruid behorende bij Mars wordt het meestal gebruikt in defensieve magie. Doe wat peper in zakjes en leg die om je huis als bescherming of draag het bij je tegen magische aanvallen. Tegen negatieve invloeden: meng peper en zout en strooi dat rond je huis zodat negativiteit niet meer binnen komt. Nog sterker: maak zwart zout van zout, peper, houtskool en, als je dat hebt, schraapsel van een gietijzeren pan. Peper is in volksmagie hét ingrediënt voor een vervloeking (bijvoorbeeld in een poeder of een kaars).

Rozemarijn: dit is het meest allround kruid dat er bestaat! Het kan bij vrijwel elke soort van magie worden gebruikt: voor uitbanning, bescherming, zuivering, genezing en liefdesmagie. Voordat men beschikking had over allerlei exotische specerijen en wieroken gebruikte men rozemarijn. Brand rozemarijn in plaats van de standaard wierookkorrels of salie om je ruimte te zuiveren. Rozemarijn branden wekt ook visioenen op en is dus uitstekend tijdens divinatie en spreukenmagie. Leg rozemarijn onder je bed tegen nachtmerries, was jezelf voor magisch werk met een zakje met rozemarijn (zuivering), maak een popje met rozemarijn of sprenkel rozemarijnwater in de ruimte bij een zieke voor genezing of maak een mengsel van rozemarijn en citroen als zuiverend schoonmaakwater. Kortom: gebruik meer rozemarijn!

Tijm: dit is een traditioneel zuiverend kruid dat gebruikt werd in tempels en om heilige plekken te zuiveren. Brand tijm voordat je magisch werk gaat doen. Tijm wordt vooral gebruikt als genezend kruid. Stop een zakje met tijm onder je kussen voor een rustige slaap zonder nachtmerries (je krijgt er wel voorspellende dromen van). Draag verse tijm om elfjes te kunnen zien. Sprenkel heilig water rond in huis met een takje verse tijm om rust en liefdevolle energie in huis te halen.

Keukenkastjeshekserij
Je intentie maakt het verschil tussen “gewoon” kruiden branden en magie.

Kruiden gebruik je met een intentie. Dat werkt!

Wanneer je bijvoorbeeld alleen kruiden brandt om kruiden te branden, dan zullen ze niet veel meer doen dan een geur verspreiden. Brand je ze met een intentie (bijvoorbeeld voor zuivering van het huis), dan wordt je huis ook daadwerkelijk gezuiverd. Door intentie, bedoeling, magisch denken, stuur je jouw gedachten en bedoeling als extra energie met de kruidenenergie mee.

Als de rook van wierook te sterk is, maak dan kruidenwater dat je in een sprayflesje overgiet. Kruidenwater is een aftreksel, dat maak je net als thee. Je kunt ook een tinctuur maken door kruiden in alcohol te laten trekken en daarvan enkele druppels aan water toe te voegen en dat in een sprayfles te doen.

  • Kruiden voor zuivering zijn: bijvoet, lavendel, ceder, jeneverbes, ijzerhard, laurier.

  • Kruiden voor ontspanning zijn: lavendel, kamille, tijm, eucalyptus, munt.

  • Kruiden voor welvaart zijn: gember, kamille, munt, kaneel, klaver, sassafras, steranijs, guldenroede.

  • Kruiden voor liefde zijn: kaneel, klaver, madeliefje, roos, saffraan, vanille, akelei, citroentijm, drakenbloed.

Wanneer je kruiden wilt toevoegen aan jouw magie, bepaal dan van tevoren wat het doel is van de magie en zoek aan de hand daarvan op welke kruiden passend zijn om daarbij te gebruiken. Het is de uitstraling en energie van de plant die je toevoegt aan de intentie en energie die je wilt uitsturen. Je gebruikt de kruiden als extraatje en versterker van wat je zelf al uitstraalt aan energie.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: