Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Over introspectie in de winter

Datum: 28 / 11 / 2015

Introspectie is het woord dat vaak wordt gebruikt in deze wintertijd. Het betekent ‘inkeer’ en je terugtrekken in jezelf. De winter is inderdaad de tijd waarin je van nature meer naar binnen keert. Sommige dieren houden een winterslaap, want als je teveel doet, verlies je teveel warmte, dus is het beter om te slapen en op krachten komen. Mensen zijn geen winterslapers, we hebben juist voedsel en beweging nodig om warm te blijven. Toch merk ik dat ik de laatste tijd veel nadenk over introspectie in combinatie met de winter.

Voorafgaand aan de winter stoot ik steeds allerlei activiteiten af voor in de maanden november, december en januari, om er vervolgens in november achter te komen dat mijn agenda voor vooral december toch weer is volgelopen: mijn verjaardag, decemberkortingsactie op Lunadea.nl, Sinterklaasfeest, de Midwinterfair, Dragonheart, Castlefest Midwintereditie, een lezing bij Sky High Creations, de verjaardag van mijn zoon, kerstvakantie van de kinderen, kerstfeest bij mijn ouders, derde kerstdag vieren bij vrienden, oud en nieuw vieren in Zeist. Allemaal heel leuk, maar waar blijft de introspectie en de winterslaap waar ik zoveel behoefte aan voel?

Het leven slokt me al snel op. Verplichtingen en drukte drukken op mijn kostbare tijd. Oude en aangeleerde patronen sleuren me al snel mee in maatschappelijke verantwoordelijkheden waarvan ik eigenlijk niet eens door heb dat die mijn eigen wil verdrukken. Ik zie dat overal om mij heen gebeuren. Terugtrekken in de wintermaanden is er niet meer bij, december is juist de drukste feestmaand van het jaar geworden! Doe je daar niet aan mee, dan ben je saai en raar. Als je je daar aan kunt onttrekken ben je uniek. Overal komt de verplichte decembervrolijkheid me tegemoet: kerstliedjes op de radio, tv en in de winkels, kerstverlichting op straat, alle winkels in kerstsfeer, overal kerstproducten te koop, reclames, films, etc. De winterrust heb ik na alle semi-verplichte decemberfestiviteiten zéker wel nodig om er de rest van het jaar weer tegen te kunnen.

Voor nu probeer ik elke dag bewust te beginnen met inkeren. Het eerste uur van de dag, nog vóór mijn ontbijt en de kop koffie, mediteer ik. Met alleen een kaars aan en de katten als gezelschap. In een warme cape gewikkeld en de vogels die na de nacht een voor een weer beginnen te fluiten.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wat is hekserij?

Een heks is één met de natuur Hekserij is een natuurreligie. Dat houdt in dat degenen die zich bezighouden met...