Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Kleren maken de heks (niet)

Datum: 02 / 07 / 2018

Tegenwoordig is het helemaal niet meer raar om te zeggen dat je een heks bent. 60% van de Nederlanders weet dat moderne hekserij bestaat. Vroeger was dat wel anders! Heksenvervolgingen en sprookjesheksen hebben hekserij in een kwaad daglicht geplaatst. Hekserij werd een undergroundreligie: stiekem bedreven maar wel in leven gebleven.

Moderne mix van oude tradities

Gelukkig zijn er voorvechters geweest! Ze waren niet zo bekend als de Dolle Mina’s voor de vrouwenrechten, maar ik ben blij dat ze (hebben) bestaan. In de roerige jaren ’50 was het Gerald Gardner die zijn nek boven het maaiveld uitstak en openlijk verklaarde een heks te zijn. Hij heeft de oude hekserij een inhoudelijke remake gegeven, heeft een moderne mix van diverse oude tradities gemaakt en noemde zijn vorm van hekserij wicca. De moderne hekserij was herboren! Ondanks Gardners doorbraak in openheid, moeten veel mensen hebben gedacht dat heksen lunatics waren. Nog steeds denken veel mensen dat je een grapje maakt als je zegt dat je heks bent.

Geen oubollig sprookjesimago meer

“Meen je dat nou echt?” Ik zie de blik van mijn roodbruin geverfde haar, via mijn opgemaakte gezicht, naar mijn kleding en hippe pumps glijden en hoor ze haast hardop denken: “Waar zijn je zwarte haar, puntneus en wrat dan gebleven?”. Het oubollige sprookjesimago ligt nog veel te vers in het collectieve geheugen om hekserij écht serieus te nemen, maar ondertussen zakt het besef van wat ik zojuist hebt gezegd dieper in.

Hoe ging dat sprookje ook alweer? De giftige appel, de kikker, abracadabra en andere toverspreuken… Zou jij dan toch…? Opeens verandert de blik en word ik nauwlettend in de gaten gehouden om te zien waar ik mijn handen houd, of mijn neus wiebelt en als ik mijn hand omhoog beweeg wordt er snel een stap naar achteren gedaan. “Eh, je gaat me toch niet betoveren, hè?” Grinnikend zeg ik dat ik mijn toverboek ben vergeten.

Weg met het zwarte gewaad!

Toch begint het sprookjesbeeld langzaam te verbrokkelen nu er ook voor de uiterlijke kant van hekserij een voorvechtster is aangetreden. Susan Smit is met haar modellenuiterlijk een verademing om naar te kijken en de perfecte stylist om ook het uiterlijk van de sprookjesheks om te toveren naar een moderne variant.

Het maakt niet uit wat je draagt, heks-zijn heeft niets te maken met je uiterlijk

Hekserij heeft niets met uiterlijk te maken. Het gaat om de beleving en het vinden van jouw eigen kracht, je inzicht in de energie van de natuur en hoe jij daar zelf deel van bent. Het beeld van heksen is vooral uiterlijk gericht geworden door het beeld van de sprookjesheks die we van jongs af aan al ingeprent krijgen, gehuld in zwarte kleding en met een zwarte cape en hoed. Vreemd genoeg is het collectieve beeld van heksen dat we in een zwart flappergewaad lopen of juist dat we onze rituelen naakt uitvoeren. De mogelijkheid dat we normale kleding dragen en daardoor niet herkenbaar zijn zit er niet bij. Toch is dat zo…

De bohemian hippieheks

Vaak vragen mensen die nieuw op het heksenpad komen me of ze nu ook lange rokken moeten gaan dragen, hun haren moeten laten groeien en hippiekleding moeten gaan dragen. Uiterlijkheden hebben niets met je innerlijk en beleving te maken, dus voor je uiterlijk geldt hetzelfde als voor de rest in hekserij: doe en draag waar jij je zelf goed bij voelt, dat zal jouw innerlijk ook ten goede komen.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: