Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Interessante heksenboeken om te lezen

Datum: 20 / 05 / 2019

Ik ben niet alleen een traditionele heks en een priesteres, ik ben ook een boekenheks. Tientallen boeken heb ik verzameld over hekserij. Alles dat over het onderwerp uitkwam wilde ik hebben en ik legde in korte tijd een héle bibliotheek aan. Uren zat ik te lezen en uren bracht ik door in het spirituele winkeltje, struinend en zoekend naar nog meer interessante boeken. Achterflappen lezend, binnenflappen lezend, en doorbladerend om te bepalen of het boek leuk genoeg was om aan te schaffen.

Boeken voor de beginnende heks

Vaak vragen mensen me wat de beste beginnersboeken zijn. Naast mijn reactie dat mijn heksenboekjes heel veel uitleggen over specifieke thema’s in de hekserij en dat ik twee boeken over traditionele hekserij heb geschreven waarin ik erg mijn best heb gedaan om zoveel mogelijk uitleg af te wisselen met weetjes, tips en rituelen om zelf uit te voeren, antwoord ik vaak dat ik Heks, het boek van Susan Smit, een erg goed boek vind om mee te beginnen. Het is geen ruwe opsomming van feiten, keurig in hoofdstukjes opgedeeld, het is een mooi verhalend boek waar iedere beginnende heks herkenning in zal vinden. Daarnaast zijn Bezems en Pentagrammen van Minerva en Moderne Heksen van Claudia van der Sluis voor mij nog steeds twee boeken die voor beginners heel volledig zijn in hun uitleg over wat hekserij inhoudt.

Andere fijne (Nederlandse!) boeken voor beginners zijn Samen in de Heksenkring van Yreen Petra, Hekserij zonder Geheimen van Raymond Buckland en De kringloop van het Leven van Joke en Ko Lankester. Mijn eigen boek, De Weg van de Heks, is ook een goed boek om mee te beginnen. Daarin leg ik uit wat hekserij precies is, wat heksen zoal doen en hoe mijn eigen heksenpad er tot dan toe uitzag.

Persoonlijke verhalen over het heksenpad

Als het op heksenboeken aankomt dan kies ik het liefste boeken met een persoonlijke beleving erin beschreven, zoals het eerdergenoemde Heks van Susan Smit en het Boek der Schaduwen van Phyliss Curott. Het valt me op dat veruit de meeste heksenboeken informatieve boeken zijn en dat er eigenlijk maar heel weinig boeken zijn met waarin een persoonlijk heksenpad wordt beschreven.

Ik ken nog het boek Brieven van een Heks van Rae Beth en Bekentenissen van een Jonge Heks van Gwinevere Rain en dan houdt het wel een beetje op. Dus als je suggesties hebt, houd ik me aanbevolen!

Interessante heksenboeken

Boeken over natuurmagie, groene magie en kruidenmagie

Andere boeken die ik echt als waardevol zie zijn de boeken van Scott Cunningham. Het mooie aan de boeken van Scott is dat zijn manier van hekserij heel natuurgericht was. Ja, hij heeft ook enkele wicca-handboeken geschreven, maar hij heeft ook een aantal boeken geschreven over natuurmagie, een enorm waardevol kruidenboek, een boek over olie en wierook, een boek over gipsy magic. Hij heeft in zijn hele leven tientallen boeken over hekserij geschreven en zag in elk onderdeel van hekserij wel een boek!

Aanraders:
* Groene Magie
* Incense, oils and Brews
* De Kracht van de Aarde
* Earth, Air, Fire & Water

Als het op natuurmagie voor solitaire heksen aankomt is A Witch Alone van Marian Green erg waardevol. Om meer te leren over werken met kruiden en planten verdienen Heksenkruiden en Toverplanten van Gertrud Scherf en Compendium van Rituele Planten in Europa ook zeker een plaats in jouw collectie van heksenboeken. Van dat laatste boek kon ik geen webshop vinden die het nog verkoopt, maar mogelijk heeft jouw bibliotheek een exemplaar in de kast staan.

Spreekt traditionele natuurmagie je aan? Daar ga ik zelf uitgebreid op in in mijn tweede boek, Heks in het Groen.

Traditionele heksenboeken

En wat betreft traditionele hekserij moet je toch ook Engelse boeken lezen. Ik ben nu bezig in ‘Cunning Folk & Familiar Spirits: Shamanistic Visionary Traditions in Early Modern British Witchcraft and Magic‘ van Emma Wilby. Robert Cochrane’s boeken zijn klassiekers, net als de boeken van Ronald Hutton. En dan zijn er nog de boeken van Gemma Gary, waarbij ik specifiek The Black Toad kan aanbevelen, en eigenlijk alle boeken van Troy Books! Dat is een Britse uitgeverij die zich heeft gespecialiseerd in boeken over traditionele hekserij. Tot slot vind ik Treading the Mill van Nigel G. Pearson zeker het lezen waard.

Boeken over traditionele hekserij uit andere streken

Raven Grimassi is een andere schrijver die ik erg waardeer. Zijn focus is met name Italiaanse hekserij, aangezien hij van Italiaanse afkom is. Italian Witchcraft is een enorme pil, maar staat boordevol interessante weetjes. De andere benadering van hekserij interesseert me vooral. Zijn boek Heriditary witchcraft is ook heel goed! Dat gaat over erfhekserij. Als je meer wil weten over Seidr kan ik een Nederlands boek aanraden: Seidr, het Noordse pad, door Linda Wormhoudt.

Realistische heksenfictie

Ook in fictie kom je veel heksen tegen, maar de manier waarop hekserij in de meeste boeken wordt omschreven klopt helemaal niet met de werkelijkheid. Wil je een young adult serie lezen waarin wél realistische heksen voorkomen? Dan raad ik Marte Jongbloed’s Heksenspiegel trilogie aan. Het eerste boek daarvan heet Hazels Pentakel. Voor kinderen heb ik ook een paar aanraders. De Buurheks van Wendy Noordzij en Juniper van Monica Furlong. Haar boek Heksenkind staat alleen als luisterboek op Bol.com, maar misschien kun je het ergens anders als leesboek vinden.

Besmet met de boekentic

Ik ben niet de enige heks met een ‘boekentic’. Veel Heksen in mijn vriendenkring kunnen geen New-Age winkel, boekenwinkel of beurs bezoeken zonder er tientallen euro’s uit te geven aan boeken over hekserij of aanverwante onderwerpen. Onder hen zijn er ook velen die, net als ik, een groot aantal ongelezen boeken in de kast hebben staan. Ik moet er toch maar eens tijd voor vrijmaken om al die ongelezen boeken te lezen…

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: