Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Het belang van een ochtendritueel

Datum: 26 / 08 / 2018

Het is nog vroeg in de ochtend en buiten is het donker. Zo donker zelfs dat er nog geen vogels te horen zijn! Ik houd van de ochtend, van de rust en de stilte die er dan heerst. Ook al zit ik binnen, de energie van de stilte buiten is ook binnen goed te voelen; het is de slaaprust die heerst en zo voelbaar is.

Richt je dag!

Ik ben een ochtendpersoon en zodra mijn ogen open zijn is mijn geest ook wakker. Direct buitelen allerlei gedachten over elkaar heen en maken me nog wakkerder dan ik al was! Om niet direct in allerlei verplichtingen te rollen, begin ik mijn dag met een meditatie. Dat zorgt ervoor dat ik rustig en geconcentreerd begin, dat ik mijn gedachten en daarmee de dag kan richten op wat ik wil. En dat werkt heel goed!

Wat heb ik ook alweer allemaal gedaan?

De meeste mensen beginnen hun ochtendritueel tegenwoordig met hun telefoon en laten zich direct verleiden door social media. Even scrollen door je Facebook- of Instagramtijdlijn, Twitterberichten lezen, e-mail beantwoorden en voordat je het weet ben je een uur verder en heb je jouw eerste wakkere uur besteed aan anderen in plaats van aan jezelf en jouw eigen dag. De rest van de dag verloopt ongeveer hetzelfde, je werkt allerlei taken af, laat je verleiden tot dingen die belangrijk lijken en aan het einde van de dag heb je geen idee meer wat je precies hebt gedaan, maar ben je wél heel erg moe. Je wéét dat je de hele dag bezig bent geweest, maar waarmee?

Ochtendritueel
Begin je dag met stilte, dat stimuleert je brein!

Stilte stimuleert je brein

Om je dag bewust, gericht en productief door te komen is een ochtendritueel echt een aanrader! Begin elke dag met stilte. Blijf niet liggen, maar ga zitten zodat je lichaam het signaal krijgt dat je wakker bent en begin de dag bewust met stilte. Adem een paar keer diep in en uit en wees je bewust van de stilte. Probeer gedachten te laten komen en gaan zonder je daar bewust van te zijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat de dag in stilte beginnen goed is voor je hersenen en voor je humeur! Dat hoefde ik mij geen twee keer te laten zeggen en dus blijf ik nog heel even liggen nadat ik wakker ben geworden. Een paar keer in- en uitademen en bewust zijn van de stilte hoeft niet lang te duren en is makkelijk in het ochtendritme in te passen.

Tegen jezelf praten helpt!

Iets anders dat ik probeer om elke dag te doen is tegen mezelf praten. Nee, niet op een rare manier, maar door middel van affirmaties. Affirmaties zijn kleine peptalks die je voor jezelf gebruikt om je langetermijndoelen voor jezelf te herhalen, maar ze kunnen ook je normen en waarden, de manier waarop je jezelf ziet, je visie en missie uitleggen. Wanneer je tien keer achter elkaar tegen jezelf zegt dat je mooi bent en straalt, ga je ook stralen! Wanneer je tien keer tegen jezelf zegt dat dit een vrolijke en fijne dag is, zal het ook een vrolijke en fijne dag worden en kan je tegenslagen beter aan. Zeg dus als je in de badkamer bent om je tanden te poetsen in de spiegel eens iets liefs en positiefs tegen jezelf en stippel je doelen voor de dag uit.

Affirmaties
Neem elke dag een moment om positieve dingen over en tegen jezelf te zeggen

Het lijkt misschien gek om tegen jezelf te praten maar het zorgt er echt voor dat je positiever over jezelf gaat denken en doelgerichter zult zijn! Daarbij moet je natuurlijk wel positieve dingen over en tegen jezelf zeggen. Een affirmatie om de dag mee te beginnen kan bijvoorbeeld zijn: ik ga er een fijne dag van maken, waarin ik controle heb over mijn tijd zodat ik energie overhoud voor de rest van de dag. Of: ik ben liefde en ik handel vanuit liefde en dankbaarheid. Ik groei en deel mijn wijsheid, zodat anderen ook kunnen groeien en verbinden.

Stel je doelen voor om ze aan te trekken

Het volgende wat je kunt doen in je ochtendritueel is je doelen voorstellen/visualiseren. Welke drie taken wil je gedaan hebben op deze dag? Hoe draagt dat bij aan je langetermijndoelen? Visualiseren is dagdromen met een doel! Vooral dit gedeelte van doelen stellen voor de dag helpt mij enorm om productiever te zijn. Korte doelen die bijdragen aan mijn doelen voor de lange termijn. Zo simpel kan het zijn, maar dat is véél gemakkelijker vooruit komen dan dromen die te ver weg zijn en daardoor niet haalbaar zijn.

Beweging is gezond

Tot slot wordt er altijd gezegd dat het goed is om in de ochtend te bewegen. Ook al is het maar kort; minimaal zeven minuten actief bewegen (wandelen, hardlopen, yoga, ochtendgymnastiek) heeft op de lange termijn effect op je energieniveau en je productiviteit. Nu ben ik niet zo’n beweger, dus dit gedeelte heb ik nog niet geïmplementeerd in mijn ochtendritueel. Al het voorgaande helpt me al enorm om méér te doen op een dag. Ik wéét dat bewegen gezond is maar ik vind sporten helemaal niet leuk.

Wie weet ga ik nog eens ervaren dat yoga eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is, en eigenlijk heel erg fijn is. Als ik al die fitmommy’s moet geloven is dat zo en wen je er vanzelf aan. Maar voorlopig vind ik mijn ochtendmeditatie, het vinden van stilte in mezelf en het richten op kortetermijndoelen al doeltreffend en rustgevend genoeg.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: