Kinderen hebben vaak de grootste fantasie. Schrijvers springen daar maar al te graag op in. Er bestaan miljoenen, misschien wel miljarden boeken met verhalen over draken, dwergen, feeën, eenhoorns, heksen, sprookjesbossen en allerlei andere wezens. Kinderen zien de wezens ook, maar hoe vaker er wordt verteld dat het ‘maar verhalen zijn en dergelijke wezens niet echt bestaan’, hoe eerder dat ‘zien’ stopt en de fantastische kinderlijke denkwijze wordt overschaduwt door een realistische ‘volwassen’ denkwijze.
Het denkbeeldige vriendje
Hoe ouder je wordt, hoe minder je aan je fantasie gaat hechten. Toch wel jammer hoor. Ik weet nog hoe ik als kind over het randje van mijn dekbed naar het raam gluurde, waar steeds een optocht van aardwezentjes voorbij marcheerde. Ze zagen er zo verfrommeld en lelijk uit! Bij mijn opa en oma thuis zweefden er luchtwezens voor het raam, waardoor ik het eng vond om naar het toilet te gaan, en mijn zus en ik hadden een heus elfenvriendinnetje. Ze was heel klein, had blond krullend haar en had een roze jurkje aan. Ik herinner me nog wel hoe ze er uit zag, maar haar naam ben ik vergeten. Vroeger dacht ik dat wij de enigen waren met een elfenvriendinnetje, maar uit onderzoeken blijkt dat meer dan de helft van de vierjarige kinderen een denkbeeldig vriendje hebben. Ook blijkt dat heel sociale, gelukkige kinderen — met inderdaad vaak een gezonde dosis fantasie — ineens een vriendje bedenken, maar wel goed weten dat deze vriendjes ‘niet echt’ zijn.
Fantasie schept een duidelijker wereldbeeld
Als kind ben je zo onbezonnen. Waarom lukt het niet om dat vast te houden? Waarom slokt het leven je zo snel op en kun je er als volwassene alleen maar van dromen om zo fantasievol te zijn? Of is dat toch niet helemaal waar…
Nog steeds zoek ik naar het mannetje op de maan. En nog steeds zie en voel ik de magie om ons heen. En soms, heel af en toe, komt de fantasie tot werkelijkheid als ik een ritueel heb gedaan, in dromen, meditaties of op een fantasy festival.

Het onderzoek naar denkbeeldige vriendjes geeft aan dat kinderen met denkbeeldige vriendjes taalvaardigere en creatievere volwassenen worden. Wanneer de fantasie van kinderen niet wordt gestopt of als onzin wordt afgedaan, zorgt dat voor een beter begrip van de wereld waarin het kind leeft. Quote: “Denkbeeldige vriendjes doen wat jij wilt en dat is voor een driejarige geweldig, want welke beslissingen mag een peuter in de ‘echte’ wereld nemen? Is het ook niet leuk om zo af en toe even weg te dromen in je eigen wereldje waarin jij de dienst uitmaakt? Deze vriendjes zijn een veilige manier om te leren met anderen om te gaan, wat doe je wanneer je boos bent, hoe maak je een ruzie weer goed en wat is leuk om samen te doen en wat niet?” aldus het onderzoek.
Fantasie geeft eindeloze mogelijkheden
Voor veel mensen is fantasie alleen nog mogelijk in verhalen, boeken en films. Het rationele denken heeft de overhand genomen en de fantasie is teruggedrongen naar dromen, die vervolgens worden vergeten, wensdromen waarvan wordt gedacht dat die bedrog zijn en geen werkelijkheid kunnen worden. Maar in je fantasie? Daar is alles mogelijk! Bedenk je eens hoe bevrijdend dat aanvoelt en hoe fijn het zou zijn als alleen al een deel daarvan écht mogelijk zou kunnen zijn. Waarom zou je jezelf beperken in je mogelijkheden? Ga eens kijken naar wat je wél zou kunnen bereiken, gooi er wat fantasie in en een beetje lef om te beginnen met dromen najagen.
Wat kan helpen om je fantasie weer te ontwikkelen is meditatie en visualisatie.
Redenen om te mediteren in de ochtend
In het oosten van de wereld wisten ze dit al lang, maar tegenwoordig wordt er ook in de westerse wereld steeds vaker aangeraden om de dag te starten met een meditatie. Mediteren heeft namelijk allerlei voordelen, zoals:
- Het geeft je geest rust
- Het zorgt voor een evenwichtigere persoonlijkheid
- Je emoties zijn beter in balans
- Je hormoonhuishouding verbetert
- Je hebt minder stress
- De rest van de dag heb je een betere balans en focus
- Je voelt je gelukkiger
- Het zorgt voor een sterker imuunsysteem
- Het werkt angstverlagend
- Je bloeddruk wordt lager
- Je slaapt beter
- Je hebt een beter denkvermogen
Meditatie betekent dat je in een andere bewustzijnsstaat verkeert, waarbij je je minder bewust wordt van je gedachten. Daarbij reset je als het ware je lichaam en geest. Het is een soort bewuste slaapstand waardoor impulsen van buitenaf makkelijker verwerkt kunnen worden. Meditatie kan je zelf doen, maar je kunt je ook laten geleiden in meditatie. Vaak wordt er muziek afgespeeld waardoor je vanzelf ‘wegdrijft’ naar een meditatieve staat. Er zijn ook geleide meditaties waarbij je wordt meegenomen op een reis, die je in je geest aflegt. Daarbij is visualisatie nodig.

Visualisatie zorgt voor een beter ontwikkelde fantasie
Visualisatie is verbeelding. Je stelt jezelf tijdens visualisatie voor wat er wordt verteld of wat je zelf wilt zien. Visualisatie is dus eigenlijk fantasie. Door tijdens meditatie ook visualisatie toe te passen zal je niet alleen in een diepere meditatie komen, je ontwikkelt er ook nog eens je fantasievermogen mee, wat weer creativiteitverhogend is in je dagelijks leven. Allemaal voordelen! Je moet alleen wel visueel ingesteld zijn, anders lukt het je niet om in te beelden.
Wil je het oefenen? Zet dan een foto van iemand voor je neer die je niet zo goed kent en kijk er dertig seconden naar. Sluit daarna je ogen, en probeer de foto weer voor je ogen te zien. Liefst zo gedetailleerd mogelijk! Open je ogen weer en kijk opnieuw naar de foto: wat klopte er, wat niet, en wat heb je nog gemist? Doe dit een paar dagen achter elkaar. Als dat je goed lukt ga je je iemand voor de geest halen die je goed kent maar dan zonder foto. Na een week zal het visualiseren al een heel stuk beter gaan.
Fantasie in magie en hekserij
In hekserij is fantasie en verbeelding heel belangrijk. Het is een van de middelen om magie concreet te maken. Magie is een serie handelingen waarbij door middel van symboliek vorm wordt gegeven aan een intentie. Met andere woorden: als je een ritueel uitvoert waarbij je alleen handelingen uitvoert zonder betekenis, voer je geen magie uit, maar voer je een toneelstuk op. Om je doel kracht bij te zetten heb je fantasie nodig om de betekenis van je ritueel ‘voor je te zien’ en de uitkomst te kunnen visualiseren. Het visualiseren van de uitkomst van je magische handelingen zorgt ervoor dat op het astrale vlak jouw gewenste werkelijkheid al bestaat en als het dáár al bestaat, wordt het makkelijker om het hier in onze wereld ook te laten bestaan.