Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

De roeping horen – het lot volgen

Datum: 10 / 01 / 2018

Het lot is voorbestemd, daar kun je niet voor weglopen. Toch is dat precies wat veel mensen willen doen. Dreigt het leven een bepaalde kant op te gaan en willen we dit eigenlijk niet? Dan doen we er van alles aan om daar niét te eindigen. Meestal is dat ijdele hoop.

Ik was een jaar of vijf en we woonden net in ons eigen huis in Nederland, toen ik nachtenlang dezelfde droom had. Als kind droomde ik erg vaak over van alles dat dan in de dagen of weken erna waarheid werd. Soms had ik daar moeite mee, meestal zag ik dat als een eigenschap die ik nu eenmaal had. Maar die ene droom was wel heel hardnekkig, en bovendien heel erg eng!

Steeds weer kwam die heks het huis binnen. In mijn droom deed ik alle sloten op de buitendeur, vluchtte mijn slaapkamer in en schoof alle kasten en bureaus voor de deur. Ondertussen hoorde ik hoe zij met haar magische krachten de deur ontgrendelde en voor de slaapkamerdeur stond. Met een zwiep van haar hand schoof alles voor de deur weg. In angst voor die heks rende ik naar het slaapkamerraam en kroop er doorheen naar buiten terwijl de heks binnen kwam. Daar eindigde de droom. Pas jaren later begreep ik de symboliek ervan: ik was dat zelf! En voor jezelf kun je niet weglopen. Alleen wist ik niet van het bestaan van gewone heksen af en dus maakte mijn kinderbrein er een enge gemene heks van, net als in de sprookjes.

Wat is het lot?

Het lot wordt geweven bij je geboorte, zo gaat de mythe. De Norn van het verleden spint de draad en geeft deze aan de Norn van het heden, die weer verbonden is met haar zuster van de toekomst. Gezamenlijk weven zij het web van heden, verleden en toekomst. Een web van levensdraden. Net als bij een spinnenweb kan je zijdraden weven, zijpaden belopen, maar het hoofdpad is duidelijk voorbeschikt. Weglopen van wie je bent is onmogelijk. Doe je dat wel, dan voel je je ongelukkig.

Inwijdingsmomenten bij roepingen

Het geroepen worden om je ware levenspad te belopen wordt in veel verschillende religies en levenswijzen beschreven. Zo bijvoorbeeld ook in sjamanisme, daar kunnen alleen degenen die worden geroepen sjamaan worden. Niet voor niets wordt het volgen van een dergelijke levenswijze waarbij je contact maakt met iets hogers dan jijzelf een roeping genoemd. Zo’n roeping is niet voor iedereen weggelegd, althans: niet iedereen zal het horen. Alleen degenen die het contact kunnen voelen en horen zullen een roeping ervaren.

Omdat de meeste heksen solitair zijn, is een inwijdingsceremonie niet gebruikelijk

Wanneer zo’n roeping plaatsvindt volgt er vaak een inwijdingsceremonie, zodat degene die wordt geroepen het oude kan laten voor wat het is en bewust het nieuwe leven in kan stappen. Zo’n ceremonie duurt soms dagenlang om de roeping van de inwijdeling te testen. In hekserij zijn dergelijke ceremonieën niet heel gebruikelijk. Hekserij is veelal een solitair pad dat wordt belopen, en velen zullen een bepaalde roeping voelen maar daar geen ceremonie voor uitvoeren. In hekserij gaat ook niet iedereen bij een ervaren Elder in de leer, zoals in sjamanisme wel het geval is. Ga je bij een Elder in de leer, dan is het wel gebruikelijk om een ceremonie te ondergaan om getest te worden of je het overnemen van kennis waardig bent. Net zoals dat dus bij sjamanistische leerlingen gebruikelijk is.

Kun je dan die roeping ook niét voelen en toch heks zijn?

Ja, niet elke heks voelt die duidelijke roeping, wel elke heks voelt duidelijk dat dit zijn of haar pad is. Het gevoel dat deze levenswijze je past en dat het vertrouwd aanvoelt moet je niet verwarren met een roeping. Een roeping is een stap verder, dat overkomt over het algemeen degenen die later als Elders zullen optreden, die hun kennis overdragen, niet anders kunnen dan anderen te helpen. Ik heb van anderen gehoord dat het vaak in een droom komt, en als de droom niet wordt begrepen komt deze continu terug op hun pad tot ze niet anders meer kunnen dan de weg te belopen.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...