Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

De invloed van dromen, nachtmerries en astraal reizen

Datum: 07 / 02 / 2019

In magie en hekserij wordt al eeuwenlang gebruik gemaakt van droomtechnieken om magie en rituelen meer kracht bij te zetten. Nachtmerries zijn lang uitgelegd als betoveringen waarbij wezens uit een andere wereld werden gestuurd. Ook al zijn er tegenwoordig verklaringen voor dromen en nachtmerries, heksen kunnen in hun magie nog steeds gebruik maken van droomtechnieken.

De verklaring van nachtmerries in de oudheid

Vroeger dacht men dat dromen en nachtmerries boodschappen waren vanuit een andere wereld, waarbij de dromer overgenomen kon worden door boze geesten die hen konden bezitten of gek maken door middel van nachtmerries. Deze spirits werden Mare, demonen, goblins en soms incubi genoemd. De uitleg was vaak dat deze wezens werden gestuurd door heksen om iemand te betoveren. Nachtmerries en hekserij worden daarom vaak aan elkaar gekoppeld, omdat de nachtmerrie de uiting zou zijn van een betovering.

Over de hele wereld zijn er verhalen, mythen en sagen over wat dromen en nachtmerries zijn. Daarom vind je in volksmagie ook allerlei manieren om je gedurende de nacht te beschermen tegen de Mare of incubi die je lichaam zouden willen overnemen.

De remedies vanuit de volksmagie

  • Hang een holsteen of heksensteen aan je bedpoot, zodat de nachtmerrie eerst door het magische gat moet kruipen en gezuiverd wordt voordat hij bij jou kan komen.

  • Obsidiaan helpt ook om spirits af te weren tijdens je slaap.

  • Hang lavendel in een buideltje bij je bed voor een betere en diepere slaap.

  • Wil je juist voorspellende dromen, brand dan salie of laurier of leg het bij je bed.

  • Je kunt ook je vragen opschrijven en op een briefje bij je bed neerleggen, zodat je er op kunt slapen en het antwoord misschien in je dromen terugkomt. Hoe vaker je (flarden van) je dromen opschrijft, hoe beter je ze gaat onthouden in de loop der tijd.

Beelden vanuit je onderbewustzijn

De psychologie van dromen wordt al vele generaties lang bestudeerd, maar onze hersenen zitten zo complex in elkaar dat er nog geen verklaring is voor hoe onze dagelijkse gang van zaken gemanifesteerd wordt in onze dromen. Zelf denk ik dat spirits inderdaad via dromen bij ons kunnen komen en dat we via dromen kunnen reizen met onze geest, wat astraal reizen wordt genoemd. Ik kan me nog dromen herinneren vanuit mijn kindertijd en ik blijf erbij: ik kon écht vliegen in mijn dromen!

Ook heb ik maandenlang een terugkerende droom gehad waarin ik achterna werd gezeten door een heks. Ik probeerde haar tegen te houden om bij mij te komen maar het lukte me niet en ze kwam altijd bij me. Ik was zeven toen ik de dromen had, en pas toen ik negentien was en me begon te verdiepen in hekserij en door kreeg dat het altijd al bij me was, ik altijd al een heks was geweest en ik er niet voor kon weglopen, herinnerde ik me die droom weer en begreep ik de boodschap!

Slaapverlamming

Bij slaapverlamming ben je deels verlamd tijdens je slaap, maar je hoofd is wél wakker. Vijftien procent van de wereldbevolking heeft tenminste één keer in hun leven een slaapverlamming. Het is een vreselijk beangstigende ervaring en wordt daarom vaak geschaard onder nachtmerries, vooral de soort slaapverlamming die zó ernstig is dat je te maken krijgt met hallucinaties. Althans, zo wordt het door medici aangeduid, want zijn het werkelijk hallucinaties of stelt je droomtoestand je in staat om andere werelden te ervaren? De meesten die een slaapverlamming hebben meegemaakt ervaren een vreselijk angstaanjagende energie die met niets anders te vergelijken is. En die ervaring komt dan weer overeen met de in de verhalen opgetekende bezoeken van de Mare, die angst komen zaaien. 

Lucide dromen om nachtmerries tegen te gaan

Wanneer je lucide droomt, betekent het dat je tijdens je droom wéét dat je droomt en zo als het ware kunt sturen wat er gaat gebeuren. Het zorgt ervoor dat je nachtmerries de baas kunt blijven, uitgeruster wakker wordt en je overdag ook uitgeruster voelt. Nachtmerries verminderen (want die kun je bewust tegenhouden!), je hebt minder last van depressies en je slaapt rustiger en wordt ook rustiger wakker, want je bepaalt het zelf.

Het oefenen van lucide dromen

Niet iedereen kan bewust lucide dromen opwekken, maar je kunt het wel oefenen:

  • Probeer je dromen te onthouden. Schrijf alles wat je je herinnert gelijk op na het wakker worden. Zo train je je geest om bewust te worden van je droomwereld.

  • Als je maar enigszins door hebt dat je droomt, check dat dan door bijvoorbeeld te proberen om iets te lezen. In een droom lukt dat namelijk niet.

  • Overdenk overdag je dromen. Wat zou je anders doen? Verander in je gedachten de realiteit van je droom.

  • Door te dagdromen kan je ook in droomstaat komen. Oefen het dagdromen om het bewuste nachtdromen te oefenen.

Schrijf je dromen op, zo leer je jezelf aan om ze te onthouden en word je bewuster van je droomwereld.

Uittreden en astraal reizen

Of astraal reizen hetzelfde is als lucide dromen geeft veel discussie. De een zegt dat dit hetzelfde is, de ander zegt van niet. Hoe dan ook is uittreding, astraal reizen, een vorm van reizen met je astrale geestelijke lichaam waarbij je je fysieke lichaam achterlaat op de plek waar je bent. Je astrale lichaam blijft door middel van een soort navelstreng verbonden met je fysieke lichaam zodat je via dat koord weer terug in je bewustzijn kunt keren als je de reis wilt beëindigen. Degenen die astraal kunnen reizen zijn zich volledig bewust van de scheiding tussen de lichamen, en zijn zich bewust van wat ze doen en waar ze naartoe gaan. Voor degenen die niet astraal reizen lijkt het onlogisch dat zoiets mogelijk is. Het wordt door velen afgedaan als onzin, niet mogelijk, verzinsels. Maar er worden al eeuwen ‘out of body experiences’ gemeld waarbij personen ervaren dat hun astrale lichaam boven hun fysieke lichaam zweeft. Al deze beschrijvingen komen overeen met elkaar en met de ervaringen van mensen die bewust astraal kunnen reizen.

Je bewustzijn aanscherpen

Astrale projectie heeft alles te maken met je bewustzijn en het resetten van je geest om deze los te maken van je lichaam. Door je geest eraan te laten wennen dat jet ook kan bestaan zonder een lichaam, kun je het ook op bewuste momenten losmaken. Maar daarvoor moet je geest eerst in een andere staat van bewustzijns verkeren, zoals tijdens je slaap of in meditatie.

Het verschil tussen lucide dromen en astrale projectie is vooral dat je tijdens lucide dromen vaak eerst in slaap valt en je daarna bewust wordt van je droom. Bij astrale projectie maak je vanaf het begin al heel bewust je astrale lichaam los van je fysieke lichaam om te reizen.

Zo kun je het oefenen

Voorbereiding: Doe al je sieraden af, draag losse kleding en zorg dat je onder een deken ligt. Tijdens de projectie zal je lichaam afkoelen, maar je mag het niet koud krijgen. Zorg dat de kamer verduisterd is maar niet helemaal donker, en dat je niet gestoord wordt. Dus zet je telefoon op vliegtuigstand. Astraal reizen gaat het beste als je met je hoofd naar het noorden ligt.

Stap 1: Eerst moet je volledig tot rust komen. Zowel in lichaam als in ziel. Ga liggen, maar zorg dat je daarbij op je rug ligt. Adem diep in en uit en voel je tot rust komen. Richt je op je ademhaling en laat gedachten je niet afleiden. Stel je voor dat je in je bed zinkt of omhoog vliegt en gewichtloos wordt. Laat alle spanning in je lichaam los, zodat niets je meer tegenhoudt. Na ongeveer tien minuten zal je deze staat moeten bereiken. Maar val níet in slaap!

Stap 2: Niet iedereen ervaart deze fase, maar het komt heel vaak voor dat je lichaam gaat trillen als het in een staat komt van loslaten en het scheiden van de verschillende lichamen. Alsof je fysieke lichaam moeite doet om je astrale lichaam af te schudden en los te trillen. Dus schrik daar niet van! Laat je er niet door afleiden, maar laat het gewoon gebeuren. In de Noordse magie wordt dit Seidr genoemd.

Stap 3: Nu ga je de staat van hypnose in, ook wel halfslaap genoemd, tussen waken en slapen. Nu laat je je lichaam denken dat je in slaap bent, maar blijf je rustig en bewust aanwezig. Het kan zijn dat je een slaapverlamming ervaart, maar ook dat is normaal! Blijf kalm, laat het gebeuren, blijf diep ademen en blijf je lichaam zo veel mogelijk tot rust brengen. Dan gaat deze fase door naar de volgende fase. Alles staat of valt nu met het behouden van rust in jezelf. Ook slaapverlamming is een staat die niet bij iedereen voorkomt, dus laat het je niet afschrikken!

Stap 4: Na het trillen, de hypnotische staat en eventueel slaapverlamming komt het loskomen van je lichaam. Houd je ogen nog steeds dicht, blijf steeds maar diep in- en uitademen en richt je gedachten nu op het loskomen. Laat je astrale lichaam omhoog zweven en voel de gewichtloosheid. Als je deze staat hebt bereikt kun je reizen waarnaartoe je maar wilt.

Hulptroepen inschakelen

Onthoud dat je je in andere werelden begeeft en dat het goed is om gidsen, voorouders en/of krachtdieren te vragen je te begeleiden en te waarschuwen als er gevaar dreigt in de andere werelden. Ook is het goed om bij de eerste paar pogingen tot astraal reizen iemand te vragen om bij je lichaam te blijven. Die kan jou in de gaten houden en je bij een vermoeden dat het niet goed gaat terughalen naar het hier en nu.

Terugkomen in je lichaam en aarden

Doordat je met een lichtkoord (of astrale navelstreng) verbonden blijft aan je fysieke lichaam zal je via dat koord weer terug kunnen keren. Bij het loskomen van je lichaam zal je een soort ‘klik’ voelen als je astraal lichaam je fysieke lichaam loslaat. Als je weer terugkeert naar je fysieke lichaam zal je eveneens die klik voelen (en soms ook horen). Voor de een voelt dat aan als een schok, voor de ander als het terugvallen in je lichaam, maar sommigen komen heel rustig terug alsof ze ontwaken uit een reële slaap.

Geef je geest de tijd om te realiseren dat je terug bent!
Als je je bewust bent van je terugkeer, klap dan met je hand driemaal op het bed of de grond! Dat geeft je verschillende lichamen het signaal om helemaal terug samen te smelten.
Sta niet gelijk op, maar voel bewust met je handen het bed of de grond waarop je ligt. Beweeg een voor een je ledematen, van je voeten tot je hoofd. Pas als je overal weer (het zware) gevoel in terug hebt kun je gaan zitten, en vanuit die positie eventueel opstaan. Eet en drink tot slot iets. Dat aardt je en is altijd een goede manier om een ritueel af te sluiten, omdat daarmee ook je lichaam weer helemaal geactiveerd wordt.

Hoe je (lucide)dromen en astraal reizen kunt gebruiken in je magie

Vaak worden beide technieken beschreven als een manier om je lichaam te verlaten, maar ze doen nog zoveel meer dan dat! Ze zorgen ervoor dat je voorstellingsvermogen vergroot wordt, dat je je dingen helderder gaat voorstellen. En juist díe techniek is zo belangrijk bij het uitvoeren van magie. Het voorstellen gebruik je bij het zetten en richten van je intentie, bij het duiden van divinatiemethoden, bij het trekken van een cirkel, bij het interpreteren van symboliek.

Astraal reizen zelf wordt al eeuwen gebruikt bij rituelen van sjamanen en mystici. Door het reizen kun je contact maken met goden, spirits, voorouders, natuurwezens en gidsen. Wezens die in andere lagen van bewustzijn leven. Ook in hekserij zie je dat terug. Zo zouden er in Italië groepen heksen zijn die hun hekserij alleen bedrijven tijdens astrale reizen (de Benandanti). Magie en rituelen uitvoeren tijdens deze andere staat van bewustzijn geeft je de mogelijkheid om je magie gelijk in het onderbewustzijn te brengen, ongehinderd door tijd of ruimte. Maar dat vergt heel veel oefening!

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: