Heks worden

Je kunt niet zomaar een heks worden; het zit in je en hoort bij je, of niet. Je moet er gevoel en aanleg voor hebben anders zal het je nooit lukken om er voor de volle 100% voor te gaan.
Tegenwoordig is hekserij makkelijker toegankelijk. Er zijn diverse cursussen, workshops en opleidingen te vinden via internet. Vroeger waren er enkel covenopleidingen, maar covens waren en zijn nog steeds moeilijk te vinden en bovendien vaak besloten en niet vrij toegankelijk. En ook hierbij: er is een zware toelatingseis dus als de heks niet al in jou aanwezig is, zul je hekserij niet binnen een coven leren. Veel heksen kiezen er zodoende voor om solitair te blijven en alleen te werken. Maar hoe begin je? En waar begin je?

Het Heksgevoel ontwikkelen

Hekserij is voor mij allereerst vooral een gevoel dat diep van binnen zit. Dat gevoel kweek je niet zomaar, dat moet je hebben. Zonder het gevoel zal hekserij een hobby of interesse blijven en geen manier van leven worden.

Hekserij is voor mij bovendien niet zomaar een manier van leven maar het is een deel van wie ik bén. Toch kan het gevoel wel komen. Velen zijn begonnen met heksenboeken lezen omdat het onderwerp 'hekserij' ze interesseerde en aansprak. Heel veel zoekenden beschrijven een soort herkenning wanneer ze hekserij ontdekken, alsof er een knop om ging, er een deur werd geopend. Het word beschreven als het gevoel van herkenning en 'zich thuis voelen'. Maar wanneer je die 'klik' niet voelt zal het bij een interesse blijven. Dat kan… Iedereen beleeft hekserij op zijn eigen unieke manier. 

Teveel boeken bestaat niet!

Hekserij kan dus beginnen met Het Gevoel, maar kan ook beginnen met Lezen, héél véél lezen. Zelf heb ik drie jaar lang boeken gelezen over hekserij voordat ik praktiserend ging werken. Ik voelde het gevoel wel, diep van binnen, maar praktiserend werken in de zin van 'rituelen uitvoeren' of 'magie bedrijven' vond ik een tweede stap.

Ik wilde voor mezelf heel duidelijk weten waar ik aan zou beginnen en niet zomaar iets doen en dan later met de nare gevolgen zitten. Hekserij en magie moet je niet te lichtzinnig opvatten. Je moet zéker weten wat je doet voordat je magie gaat beoefenen.

Mijn volgende tip is: contact!

Door contact te hebben met andere heksen leer je erg veel. Iedereen heeft namelijk een andere kijk op de dingen en door deze verschillende visies met elkaar te delen ga je zelf dieper over de besproken onderwerpen nadenken en je eigen conclusies trekken. Zodra dat gebeurt leer je, en door je eigen visie en kennis te willen en kunnen delen met anderen ontdek je tevens wat je zelf eigenlijk allemaal al weet. Het contact hoeft niet persoonlijk te zijn, alhoewel dat wel het leukste is, maar op de digitale snelweg zijn een heleboel forums voor heksen te vinden waar je je bij kunt aansluiten. Ook dat is contact en ook daar leer je veel van, aangezien er tientallen of soms zelfs honderden (vaak) solitaire heksen bij zijn aangesloten en er allerlei verschillende onderwerpen worden besproken waar je dan weer over moet nadenken wil je beschrijven hoe jij over dat onderwerp denkt. Dáár leer je van.
Verder bestaan er ook heksencafés waar je naartoe kunt gaan. De bijeenkomsten zijn meestal 1 keer in de maand en de toegang is vaak gratis of tegen een kleine vergoeding. Hier ontmoet je de heksen persoonlijk en wanneer je vaker gaat leer je ze ook beter kennen.

Je leert door te dóen

Hekserij is een ervaringsreligie dus je kunt erg veel lezen en met anderen praten over hekserij maar het meeste leer je door te Doen. Eerder vertelde ik al dat het niet slim is om te experimenteren met rituelen en magie maar bij hekserij komt veel meer kijken dan alleen het doen van magie en rituelen. Je kunt gerust experimenteren met het leggen van de Tarot, pendelen, wichelroedelopen, het maken van je eigen geurolie of wierook, het werpen van de runen, meditatie (ook erg belangrijk!), visualisatie, Reiki, magnetiseren, auralezen, etc. Daarmee kan niet veel fout gaan en leer je tevens je gevoel en intuïtie ontwikkelen. Een basisvereiste voordat je daadwerkelijk met hekserij en magie begint.

Door op deze manier je interesse in hekserij op te bouwen denk ik dat je wel op een serieuze manier bezig bent. Maar toch is hekserij voor mij meer dan alleen werken met kruiden, het vieren van jaarfeesten, doen van rituelen en het kunnen hanteren van orakelsystemen. Het Gevoel moet er zijn, anders is hekserij enkel een uiterlijke schijn, een manier van voorkomen, een trend die je bij je volgende interesse alweer vergeten bent.

Lees ook mijn blog

Ben je benieuwd of hekserij bij jou past?

Kom naar de introductiedag of lees mijn informatieve boekjes over hekserij eens. De zelf boekjes staan boordevol informatie en zijn een super leuk beginnersboekjes!

Aanmelden voor de Introductie in Hekserij-middag:

Name *
Name