Covens, Sibbes en Heksengroepen

Covens sibbes en heksengroepen

In veel heksenboeken word er vanuit gegaan dat je in een coven (heksenkring) zit. Rituelen zijn vaak geschreven voor groepswerk, er wordt veel gesproken over inwijdingen, graden, hogepriesteressen en hogepriesters, etc. Omdat er zoveel over het werk van de heksenkring word geschreven en verteld, willen beginnende heksen dolgraag in contact komen - en liefst ook toetreden - tot een coven om op die manier onder begeleiding te leren wat hekserij werkelijk inhoudt. Echter zijn covens moeilijk te vinden...

De meeste heksengroepen worden covens genoemd, een benaming vanuit wicca. Ik noem mijn groepen sibbes: het oud-Germaanse woord voor 'een groep die aanvoelt als familie'.

Omdat ik een traditionele heks ben, heb ik er bewust voor gekozen om de heksengroepen die ik begeleid geen coven te noemen. Het woord coven wordt gebruikt in moderne hekserij en uit onderzoek is gebleken dat het woord weliswaar in het oud-Engels bestond, maar dat het zelden werd gebruikt en zéker niet in de context waarin het nu veelvuldig wordt gebruikt. Coven betekent evenzoveel als 'vergadering'.

De ervaring binnen een heksenkring

Heksengroepen zijn omgeven met een mystiek van geheimzinnigheid, maar eigenlijk zijn het groepjes geïnteresseerden die bijeen komen - vaak onder leiding en begeleiding van iemand. Je leert er over hekserij, hoe je hekserij in de praktijk kunt brengen en de dieper liggende ethiek en gedachtes van hekserij en magie. Je leert over verschillende soorten hekserij, een stukje geschiedenis, de kenmerken van de traditie die de groep volgt, magisch werk en alle andere dingen die als basis voor rituelen goed zijn om te weten. Je leert alles dat bij het ritueel belangrijk is en leert verschillende divinatiesystemen beheersen. Ook leer je het basisritueel uitvoeren en werken op magisch gebied.

Sibbe en coven

Geen vergadering maar een familie

Het woord 'sibbe' is een oud-Germaans woord voor 'groep die aanvoelt als familie'. Ook deze term werd niet direct gebruikt voor heksengroepen, Het werd gebruikt als aanduiding van een stam of clan. Omdat ik heb ervaren dat heksengroepen door de intensieve begeleiding en samenwerking al snel aanvoelen als een gekozen familie vol nieuwe broers en zussen, vond ik de benaming 'sibbe' een juistere benaming dan coven.

Begeleider op het heksenpad

Ik ben geen strenge juf of hogepriesteres. Ik zie mijzelf meer als een begeleider op het heksenpad die toevallig ervaring heeft in het begeleiden van heksen op hun leerweg. Het is zo mooi om te zien hoe de heksen groeien gedurende hun tijd in de sibbe! De samenstelling van de groepen is divers: van onervaren en nieuw tot ervaren heksen hebben zich aangesloten, mannen zowel als vrouwen. Toch hoor ik van iedereen terug dat elke sibbe-avond een leerzame avond is en ze steeds weer nieuwe dingen leren. Nu is het níet zo dat mijn man en ik elke sibbe-avond bepalen waar we het over gaan hebben. In de sibbe leren we van en met elkaar. Dat betekent dat iedereen in de sibbe samen bepaalt waar we het over gaan hebben, dat elke sibbe-heks zijn/haar kennis deelt, en we op die manier een brede basis aan kennis opdoen.

Ik wil ook in een sibbe!

Op dit moment zijn er geen beschikbare plekken meer in de sibbes. Wil je meer leren over hekserij, dan kan je je aanmelden voor de Hexcademy of de Jaartraining Traditionele Hekserij. Dat is eenzelfde opleiding als in mijn heksengroepen, alleen dan schriftelijk. Of wordt lid van Lunadea’s Heksenketel (mijn Facebookforum waar honderden heksen lid van zijn en er elke dag gezellig wordt gepraat over hekserij).

Klik op de afbeelding om meer te lezen over de Jaartraining Traditionele Hekserij

Klik op de afbeelding om meer te lezen over de Jaartraining Traditionele Hekserij