Een uitleg over wat hekserij is

Wat is hekserij?

De meeste mensen denken bij hekserij aan vrouwen die op een bezem vliegen en met volle maan naakt om een vuur dansen. Lelijke, krom lopende oude vrouwtjes met duivelse gedachtes, alleen denkend aan haat, wrok en slechte dingen. Sprookjes en verhalen hebben er in de loop der jaren niet aan bijgedragen dat dit beeld van heksen werd weerlegd. Toch zie ik een groeiende interesse in hekserij ontstaan. Men begint te geloven dat er meer is tussen hemel en aarde, meer dan we met het blote oog kunnen zien. Al sinds de jaren ’60 is de belangstelling voor spiritualiteit groeiende en tegenwoordig zie je daar ook nog eens een verschuiving bij naar biologisch leven.

Geen bezems maar bomen

Hekserij is een natuurreligie. Dat houdt in dat degenen die zich bezighouden met hekserij geloven dat de natuur en alles dat daaruit voortkomt bezield is en uit energie bestaat. Niet alleen mensen en dieren, maar ook planten en bloemen, de grond, bergen, rivieren, de lucht… Eigenlijk alles bestaat uit energie en stamt af van dezelfde bron. Dat is geen nieuwe theorie. In het hindoeïsme spreekt men van akasha; het principe waarbij de natuur uit vier elementen is geschapen: water, vuur, aarde en lucht. Ook het boeddhisme en de theosofie kennen een dergelijke bron van energie van waaruit alles is ontstaan, onderverdeeld in de vier elementen. Binnen hekserij gaat men van datzelfde principe uit. Alles stamt af van dezelfde oerbron, die je weer kunt opdelen in de vier elementen. Deze elementen hebben weer eigenschappen waarin je alles om je heen kunt categoriseren. Zo staat water voor emoties en gevoel, vuur voor liefde en transformatie, aarde voor standvastigheid en materiële zaken en lucht voor communicatie en creativiteit.

Het vieren van de veranderingen

Heksen eren het leven en de natuur door stil te staan bij de veranderingen van de natuur. De veranderingen van de seizoenen en de maan zijn veranderingen die ook op een mensenleven van toepassing zijn. Omdat heksen zichzelf als deel van de natuur zien vieren ze deze veranderingen in de natuur door stil te staan en harmonie te brengen in de innerlijke veranderingen. Dat stilstaan bij de natuurlijke veranderingen doen heksen middels rituelen en vieringen.

Een stukje geschiedenis

Hekserij kent vele namen; heidendom, paganisme en wicca zijn de bekendste benamingen, en toch hebben al die benamingen weer kleine verschillen. Hekserij is een duidelijke maar beladen benaming voor een beleving dat alles bezield is. Paganisme is het Engelse woord voor heidendom (maar in Nederland weet men vaak niet waar je het over hebt als je over Paganisme spreekt), en wicca is een modernere en ceremoniëlere versie van hekserij; in 1951 opgezet en groot gemaakt door Gerald Gardner. Binnen deze benamingen van min of meer hetzelfde zijn weer andere stromingen die de nadruk leggen op nét een ander onderdeel binnen hekserij. Al die verschillende stromingen en tradities kunnen de beginnende heks verwarren.

Ikzelf ben van mening dat je moet doen wat het beste bij jou past. Verdiep je in de materie en haal eruit wat goed voelt. Dat noemen we binnen de hekserij eclectisch werken; samenvoegen van elementen van hekserij tot een persoonlijke mengelmoes. En misschien is niet iedereen het daarmee eens, je ‘bezoedelt’ daarmee immers de bestaande tradities, maar je kunt mij niet vertellen dat de vroegere beoefenaars niet hetzelfde deden. Gerald Gardner -de man die wicca zo groot heeft gemaakt- deed dat ook, en zijn mengelmoes van traditionele hekserij, stregheria (Italiaanse hekserij), Golden Dawn (de naam van een groep die aan ceremoniële magie doet) en vele andere door hem bestudeerde stromingen is nu een wereldwijd erkend en gevolgd systeem van hekserij.

Iedere heks, wicca, paganist, druïde, strega maar ook Christen, Islamiet etc. zal religie op zijn of haar manier uitleggen. Velen volgen beschreven richtlijnen, en anderen volgen hun eigen pad. Ik ben zo iemand die haar eigen pad volgt. Ik wil me niet binden aan richtlijnen. Ik geloof in de kracht van de natuur, en de natuur is vrij. Net zoals ik me vrij voel en wil blijven voelen. Mijn manier is dicht bij de natuur. Ik werk vooral met de energie die ik om mij heen voel. Zonder poespas.
— Lunadea
 

Zelf heb ik me jarenlang vol overtuiging gestort in het bestuderen van hekserij

In het begin erg fanatiek: ik had een altaar, zat in een coven, etc. Maar nu, na ruim 15 jaar, is het spannende er een beetje af en heb ik gemerkt dat werktuigen handig zijn, maar dat gedachtekracht sterker is, dat rituelen mooi zijn maar de essentie van een ritueel jouw intentie is.

Voor mij is alles om me heen magisch. Ik heb geen richtlijnen nodig voor een levenswijze waarbij ik me goed voel. Ieder mens is anders en uniek, en iedereen heeft zijn eigen gevoel en ideeën. Als iets goed voelt dan is dat goed, ongeacht wat een ander daarvan vindt.
Het woord heks is beladen, maar word tegenwoordig vaak als geuzennaam gebruikt. Mijn eigen weg bewandelen werkt erg bevrijdend, maar ik ben nog lang niet uitgelopen. Ik heb nog een hele hoop te leren en zal hier op deze website een deel met jullie delen.

 
handtekening.jpg