Natuurmagie

Animisme en de ziel van iedereen

Animisme, van het Latijnse anima (wat vleugje of ziel betekent), is het geloof dat er in elk dier, iedere vogel, bloem, steen, watermassa en elk gebergte een ziel of een geest huist. Vooral planten en bomen zijn heilig. Vandaar dat je eigenlijk altijd toestemming hoort te vragen aan de plant of boom voordat je er iets van plukt of wegneemt, vooral voor magisch werk.

Heksen en de Maan

groeiende maan.png

Het is ochtend, vroeg in de ochtend. Overal is het nog donker, hier en daar hoor ik een vogel die zijn stem laat horen. Hier en daar zie ik de schim van een kat vluchtig wegschieten. Maar nog nergens zie ik een menselijk teken van leven. De gordijnen zijn dicht en de meeste mensen liggen nog te slapen. Slechts hier en daar zie ik licht branden maar tot nu toe ben ik de enige die zich op dit vroege uur op straat waagt.
Plotseling voel ik het… dat gevoel dat ik altijd krijg wanneer het volle maan is. Het is een gevoel alsof mijn hele lichaam tintelt en reageert op dit wonder dat de Maan heet. Het is als kippenvel dat over je rug loopt, alsof al je haren op je lichaam recht overeind gaan staan. Op deze momenten besef ik pas de kracht die deze grote zilveren bol in de hemel heeft.
    Ik kijk naar boven en zie haar. De maan. De zilveren bol aan de hemel, met haar zilveren licht die alles beneden op aarde een mysterieuze gloed geeft. Ik kan verdrinken in het kijken naar haar. Ze is als een moeder van licht die haar kinderen, de sterren, om haar heen heeft verzameld. Haar kinderen die ieder op zich een eigen verhaal vertellen en een eigen pad vormen, als een slinger van lichtjes aan die donkere hemel.

Het symbool van de godin

De maan is een belangrijk symbool in mijn beleving. Ik gebruik altijd een maan als symbool voor de godin en het vrouwelijke. Wanneer ik kaarsenmagie doe zet ik dit symbool op de kaars om het die kracht van haar mee te geven. Ik gebruik de kracht van de maan tevens om dingen op te laden, zoals stenen, water, of mezelf tijdens een meditatie. Ik gebruik de kracht van de maan om mijn band met de godin op te laden en me bewust te raken van haar kracht die altijd om me heen is.

Ik draag niet alleen als pseudoniem het Romeinse woord voor mangodin (luna-dea) maar draag ook altijd een maansteen bij me. Toen ik de steen zag en had aangeraakt wist ik gelijk dat ik er een als ketting wilde dragen. Sindsdien zijn we onafscheidelijk en ben ik heimelijk verliefd op deze mooie steen. Wanneer het je eenmaal heeft betovert met zijn steeds weer verkleurende blauwe gloed ben je verkocht.
Zo is dit wonder aan de hemel verweven in mijn leven en verweven in mijn doen, zijn en laten. Verweven in mijn hart en verweven in mijn ziel. Want ik twijfel er niet aan dat wanneer de kriebels door mijn lijf stromen mijn ziel word beroerd door Haar kracht en ik de ware kracht van de maangodin voel.

Een vrouwelijk hemellichaam

De maan wordt in hekserij gezien als een vrouwelijk hemellichaam en wordt bijzondere krachten toebedeeld. De maan wordt gezien als de vrouwelijke tegenhanger van de zon. Mannelijk en vrouwelijk. Goddelijk en godinnelijk. Kent de zon vooral veel zonnegoden, de maan kent vooral veel maangodinnen omdat het een vrouwelijk hemellichaam is. Het zendt een vrouwelijke kracht uit naar de aarde en heeft sterke invloed op de aarde, water, dieren, planten en mensen. Ze zorgt voor de getijden, trekt water aan en stoot deze weer af. Niet alleen het water van de zee maar àl het water. Dus ook het water in ons lichaam dat voor zeventig procent uit water bestaat. Dat is ook de reden dat er tijdens volle maan meer ongelukken gebeuren, veel mensen slechter slapen en er meer geweld word geregistreerd door de politie. Ongemerkt reageert iedereen op de energie van de maan, of je er nu wel- of niet bewust van bent. zie artikel lunatic

De vier maanfasen

Heksen zijn zich bewust van de veranderende fasen van de maan en de daarmee gepaard gaande veranderende energie. De maan kent vier grote fases: donkere of nieuwe maan (waarbij de maan niet te zien is en dus ook het minste kracht uitzendt), wassende maan (de maan groeit weer in grootte en de energie neemt toe), volle maan (de maan is in zijn geheel te zien en de kracht is het sterkst) en afnemende maan (de maangrootte neemt af, evenals haar kracht en energie).
Elke maanfase heeft dus haar eigen kenmerk. Bij magisch werk kun je rekening houden met deze kenmerken. Magisch werk om iets aan te trekken (iets toe te laten nemen) kun je het beste doen tijdens wassende maan, magisch werk om iets af te stoten kun je het beste doen tijdens afnemende maan, magisch werk om iets nieuws te beginnen tijdens nieuwe maan, en volle maan is in principe geschikt om elke vorm van magie extra kracht mee te geven.

De kracht van volle maan

Volle manen zijn bijzonder en zijn het krachtigst van alle maanfases. Er zijn dertien volle manen in een jaar en alle dertien volle manen hebben namen gekregen. Deze namen kunnen sterk uiteen lopen. In de nieuwsbrief gebruik ik de namen die Joke en Ko Lankester hebben bedacht, maar in principe zou het beter zijn om te kijken naar het jaargetijde en de maand en je eigen gevoel. Probeer voor jezelf aan te voelen hoe de verschillende volle manen aanvoelen en er eigen namen aan te geven.

Heksen doen maanvieringen tijdens de volle manen. Deze feestdagen worden esbats genoemd. Het zijn geen uitbundige feesten zoals de jaarfeesten maar het zijn wel feesten waarop de maan geëerd word om haar kracht, waarop magisch werk word verricht en de heks zich kan opladen met de krachtige maanenergie.
Leven naar het ritme van de maan geeft veel verdieping aan je heks-zijn. Je leeft naar de ritmes van de natuur door de jaarfeesten te vieren. Dat is een zonneritme, de maan is een nachtritme. Dag en nacht, zon en maan, licht en donker. Het hoort allemaal bij elkaar en is allemaal geïntegreerd in je lichaam en ziel. Mensen zijn tegenwoordig alleen vergeten hoe te leven naar de ritmes van de aarde en hun lichaam. Veel heksen zijn zich er wél van bewust en proberen dit weer op te pakken door het vieren van maan- en jaarfeesten.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops, trainingen en 1-op-1 sessies (zowel on- als offline).

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook Community

Magische groetjes! Lunadea✰

Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen ;)
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Schatten van de aarde

stenen.png

Stenen zijn de schatten van de aarde. Je hebt ze in alle vormen en maten, kleuren en structuren. Van helderblauwe maansteen tot aan zwarte toermalijn.

De helende werking van stenen

Edelstenen spreken erg veel mensen aan. Niet alleen heksen moeten even dat winkeltje in als ze een edelsteenwinkel voorbijlopen, maar jong en oud kan de schittering en verborgen kracht der mineralen niet weerstaan. Het maakt niet van welk geloof of oorsprong je komt, de meeste mensen met een beetje fantasie geloven in de helende werking van edelstenen.

Ook de naam is mooi

Stenen krijgen de prachtigste namen toebedeeld. Zo wordt 'de steen die eigenlijk geen steen is' (Barnsteen) ook wel 'tranen van de Godin' genoemd. Ze verdient haar naam aan het feit dat het een warme steen is en niet koud aanvoelt zoals een echte steen. Maar Barnsteen is natuurlijk ook geen steen, maar hars.

Mijn voorliefde

Zelf heb ik een sterke voorliefde voor de maansteen, met haar witblauwe glans en gloed dat lijkt alsof er manenstralen in gevangen zijn. Het is een prachtige steen met mooie kwaliteiten. Zo helpt maansteen bij het terugvinden van je gevoelsleven, vrouwelijkheid en staat voor liefde.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops, trainingen en 1-op-1 sessies (zowel on- als offline).

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook Community

Magische groetjes! Lunadea✰

Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen ;)
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Wolken kijken

Wolken kijken is een van de oudste en gemakkelijkste manieren van divinatie. Het wordt ook wel nefologie genoemd, maar ik hou het simpel op 'wolken kijken'. Het is een vorm van weermagie. Weertekens zijn universeel en bijzonder belangrijk voor mensen die in de open lucht werken. Als je ervaren bent met het lezen van wolken kun je zelfs het weer voorspellen voor de volgende 24 uur.

De Natuur in Hekserij

De betekenis van de natuur in hekserij is heel groot. Hekserij is van oudsher een natuurreligie. Het woord zegt het al: een religie van de natuur. Men stond vroeger ook dichter bij de natuur, leefde van de natuur dus het was niet meer dan logisch dat men hun religie ook buiten in de natuur beleidde.
Kruidenmiddelen zoeken, eten zoeken, eten verbouwen, jagen... het leven speelde zich grotendeels buiten in de natuur af.
Maar ook tegenwoordig nog eren heksen de natuur als zijnde een bezielde en heilige plek. Alles ontspruit uit de natuur. We kunnen niet zonder de natuur. De natuur heeft gevoel, een ziel en is goddelijk. Het is een heilige plek die geëerd wordt door heksen, pagans, druïden en andere natuurreligieuzen.

De volle betekenis en beleving

Het betrekken van de natuur in je praktijken kun je simpelweg doen door de natuur in te trekken en een fijne plek voor een meditatie of een ritueel op te zoeken. Je begeeft en omringt je met de natuur zodat je deze ten volle kunt beleven en er kracht en energie uit kunt putten. Ga maar eens met je rug tegen een boom aan zitten. Je zult ervaren dat er een stabiele rust door je heen trekt. De kracht van de boom in wiens energieveld je je op dat moment begeeft en waarin je wordt opgenomen.
Je kunt offerandes achterlaten om de natuur te eren; een lintje in een boom of struik hangen, talismans en amuletten achterlaten, eten neerleggen, wijn offeren, wierook of van alles bij elkaar. De landgeesten en natuurgoden zullen je dankbaar zijn.
Takken van bomen en schijven hout die je kunt gebruiken voor een staf of pentakel. Stenen voor stenenmagie, een spiegelend wateroppervlakte waarin je kunt scryen. De natuur biedt je vele mogelijkheden om magie te bedrijven, gewoonweg omdat de natuur van zichzelf al zo magisch is.
En dan zijn er natuurlijk nog de kruiden die de natuur levert waar heksen veelvuldig gebruik van maken.

Niet weg te denken

Kortom: de natuur neemt een prominente plaats in binnen hekserij en andere natuurreligies. De natuur is niet weg te denken, niet in ons alledaagse leven maar al helemaal niet uit hekserij.

Natuurlijk kan de natuur een grotere of een mindere rol spelen in je eigen beleving van hekserij. De ene heks of paganist heeft veel feeling bij de natuur en werkt graag buiten en met natuurlijke middelen en producten. De andere heks woont in de stad en beleeft weinig natuurlijk momenten in zijn/haar hekserij. Dat geeft niet, het maakt je niet minder heks dan de ander.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops, trainingen en 1-op-1 sessies (zowel on- als offline).

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook Community

Magische groetjes! Lunadea✰

Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen ;)
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Krachtdieren

Een krachtdier.png

Je rijdt in je auto en er vliegt een havik voor je uit. De kraai in de boom als je ’s ochtends het huis uit stapt lijkt je recht in de ogen te kijken. Je droomt van een leeuw die je aanvalt. In je meditatie zie je jezelf in een prachtige vlinder veranderen. Elke keer dat je buiten loopt verschijnt hetzelfde dier. Ergens weet je dat deze ontmoetingen iets te betekenen hebben, maar hoe kun je die betekenis echt gaan begrijpen?

De sjamaan

Vroegere sjamanen waren mystici, tovenaars en wetenschappers. Ze waren vaak in de natuur en bestudeerden dieren. Zo konden ze de kracht van dieren in zichzelf sterker maken en hun boodschappen nauwkeuriger interpreteren. Tegenwoordig kunnen we dat zelf doen, maar daarvoor moeten we leren dieren en de natuur op een nieuwe manier te ervaren.

De natuur spreekt

De natuur is de krachtigste plek op aarde voor magie en spiritualiteit. Zij is de bron van oerenergieën en grote geesten. In de natuur vind je de meeste levenslessen en de meeste antwoorden over het leven. Je kunt er dingen leren over leven, dood en wedergeboorte. Er zijn lessen in creativiteit en in het ontwikkelen van vaardigheden om te overleven die je op onze moderne wereld kunt toepassen. De natuur onthult je hoe je problemen kunt oplossen en hoe je taken kunt volbrengen die ondoenlijk lijken. Door de natuur leren we respect en koestering, en leren we op onze waarneming te vertrouwen. Zij herinnert aan onze belangrijkste mogelijkheden. De natuur spreekt voortdurend tot ons. Het probleem is dat de meeste mensen zijn vergeten hoe ze moeten luisteren. We hebben onszelf afgescheiden van de natuur. Die bestudeer je van een afstand of alleen uit boeken. Vaak wordt de natuur uitgebuit en denken mensen dat zij, behalve als recreatiegebied, weinig betekenis heeft voor de moderne wereld. Wij zijn echter een onderdeel van de natuur. Alles wat in de wereld van de natuur gebeurt, heeft zijn weerslag op ons en alles wat met ons gebeurt , heeft zijn weerslag op de wereld van de natuur. Hoezeer we onszelf ook in de beschaving hullen, we zullen altijd deel uitmaken van de natuur!

De fluistering van totems

Een totem is een voorwerp, een wezen of een dier uit de natuur waarmee we ons nauw verbonden voelen. De bijzonderheden en de energie ervan zijn op een of andere manier aan ons leven gerelateerd. Sommige totems weerspiegelen energieën die slechts korte tijd werkzaam zijn. Andere blijven bij ons vanaf onze geboorte, tot de dood en daarna. Het zijn symbolen en krachten voor integratie, expressie en transformatie. Een totem is iets uit de wereld van de natuur dat voor ons betekenis heeft. Dat kan van alles zijn: een steen, een boom, een bloem, een landschap of een dier. Bomen kunnen fluisteren en stenen kunnen spreken. We richten ons op totemdieren en dierenboodschappers. Wel moeten we onthouden dat boodschappers van de geest niet altijd via het dierenrijk komen. Van alle typen totems zijn beelden van- en ontmoetingen met dieren vaak de meest steekhoudende wegwijzers in ons leven. Totemdieren zijn boodschappers die ons iets meedelen over ons leven en over onszelf. Soms is het moeilijk om de betekenis van de boodschappen die ze brengen te ontdekken. Het lijdt echter geen twijfel dat door ontmoetingen met dieren een fundamenteel deel van onze verbeelding wordt gestimuleerd - of dat nu in een droom, tijdens waakbewustzijn of in meditatie is. Deze ontmoetingen bevrijden het denken en openen ons voor mogelijkheden die buiten onze dagelijkse routine vallen. Er zijn vijf hoofdtypen totems. Die hebben we waarschijnlijk allemaal. Afhankelijk van de traditie is er wat variatie, en sommige rollen overlappen elkaar. Een krachtdier kan bijvoorbeeld ook een beschermer en een boodschapper zijn. Ook kunnen we in elk van deze categorieën een verschillend dier hebben.

Beschermers en boodschappers uit het dierenrijk

Boodschappers zijn vaak dieren die in ons leven verschijnen om ons tot gids te dienen. Ze geven ons richting in situaties, keuzes, beslissingen en activiteiten waarin we betrokken zijn. Ze zijn vaak maar tijdelijk aanwezig. Wanneer we hun kenmerken en gedrag bestuderen, levert dat ons aanwijzingen. Wanneer we hun kenmerken en gedrag bestuderen, levert dat ons aanwijzingen en inzichten op over de manier waarop we in bepaalde situaties moeten handelen en ons moeten gedragen. Wanneer we een probleem hebben, kunnen we vaak een antwoord vinden door eerst om leiding te vragen en dan een wandeling in de natuur te gaan maken.
Krachttotems zijn dieren die ons hele leven of een groot deel van ons leven bij ons zijn. Het zijn boodschappers, beschermers, leraren en genezers. De verschillende tradities zijn het er niet over eens hoeveel krachtdieren we hebben. Dat kan variëren. Elk dier werkt en helpt ons op verschillende gebieden in ons leven.
Beschermers zijn vaak krachtdieren, maar deze dieren geven ons extra kracht en energie vaak zonder dat we dat op het moment zelf beseffen. Ze waarschuwen ons voor tegenslag. Ook verschijnen ze vaak in dromen over conflicten. Zo laten ze ons weten welke kwaliteiten we moeten aanspreken om met de conflicten in ons leven om te gaan. Veel mensen nemen ten onrechte aan dat beschermers altijd grote en woeste dieren zijn. Dat kan het geval zijn. Ieder dier heeft echter zijn eigen unieke verdedigingsstrategieën en vermogens.

Begeleiding tussen de werelden

Alle dieren die tot ons komen zijn leraren. Ze leren ons over onze eigen mogelijkheden, over energieën die in ons leven spelen en over ons spirituele pad in dit leven. We kunnen van elk dier iets leren, maar degene die regelmatig verschijnen hebben ons iets speciaals te leren. Ze dienen ook als spirituele gidsen. Ze leiden ons en helpen ons bij heilige zoektochten en reizen. Vaak zijn dieren die regelmatig in onze dromen verschijnen totems die ons iets te leren hebben. Ze kunnen ons de droomwereld en de onderwereld binnenleiden en ons eruit halen. Kijk maar eens naar de dieren die in dezelfde omgeving leven als waarin jijzelf leeft. Deze dieren doen dat over het algemeen met veel succes. Zij kunnen ons leren succesvoller in diezelfde omgeving te leven - of dat nu thuis, op het werk, op school of in een ander soort omgeving is.

Elke fase een dier

Tot welke dieren voelde je je als kind het meest aangetrokken? Voor welke dieren had je de meeste belangstelling? Welke dieren vind je juist op dit moment aantrekkelijk of fascinerend?
In elke fase van ons leven krijg je een ander krachtdier. Er komen nieuwe boodschappers bij en andere doen een stapje opzij. Geen enkel dier kan alles voor ons zijn. Wel zijn er altijd een of twee dieren waar we naartoe kunnen voor leiding. Zij sturen ons dan vaak het dier dat ons op dat moment duidelijker en beter kan helpen.

Iedere traditie erkent dat de droomwereld net zo echt en belangrijk is als onze waakwereld. Ontmoetingen met dieren in dromen moeten net zo worden behandelen als een ongewone ontmoeting met een dier in wakende toestand. We zijn niet beperkt tot geografische grenzen, wat ieder dier ter wereld tot een mogelijke totem maakt. Het leuke van droomdieren is dat de andere elementen in de droom (wie zit er nog meer in, waar vindt het plaats.) ons aanwijzingen geven waar we energieën en de wijsheid van dit dier in onze wakende leven moeten toepassen.

Denk ook klein!

Natuurlijk wensen de meeste mensen zich een groot, krachtig dier als krachtdier, zoals bijvoorbeeld een wolf, een beer of een adelaar. Maar het zijn meestal de kleinere dieren die als grote krachtdieren naar voren komen. Wees dus niet bang voor het idee, dat je eigen krachtdier een muis of een mier kan zijn. Als je dit niet wil inzien, onthoud je je misschien van een grote kracht en leg je jezelf grenzen op.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops, trainingen en 1-op-1 sessies (zowel on- als offline).

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook Community

Magische groetjes! Lunadea✰

Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen ;)
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.