Levenswijsheid

Ethiek in Magie

protection.png

Wanneer je magie gaat gebruiken reist direct de vraag: wanneer kan en mag ik eigenlijk magie gebruiken? Bij het gebruik van magie is een grote rol weggelegd voor de ethische kant, ook wel morele magie genoemd.
Magie mag alleen gebruikt worden voor positieve doeleinden, nooit voor negatieve doeleinden. Het hanteren van magische krachten om ziekte, pijn of de dood te veroorzaken; om andermans bezittingen te vernietigen; of om andere mensen te overheersen is negatieve magie. Dit laatste houdt ook in: iemand dwingen verliefd op je te worden; een huwelijk of een liefdesrelatie kapotmaken; of iemand op andere gedachten brengen of dwingen iets te doen wat hij niet wil.
    Magie is geen open veld waar ego's en egoïstische behoeften in een oogwenk bevredigd kunnen worden. Er liggen allerlei gevaren op de loer voor iemand die met negatieve of zwarte magie werkt. Dit soort magie zal zich waarschijnlijk wel manifesteren, maar de zware schade die je daarmee aanricht is het effect niet waard.

Actie-reactie: wat je uitzendt krijg je terug

Er is een magisch principe dat stelt dat hetgeen je in de magie stopt, precies is wat je ervoor terugkrijgt. Als je heilzame magie uitoefent, krijg je er heelwording voor terug. De negatieve magiër zal alleen maar negatieve magie terugkrijgen. Magie die je voor jezelf beoefent is niet egoïstisch, want je verbetert hierdoor de wereld. Veel mensen schijnen te denken dat het beter is om een formule uit te spreken voor een ander dan voor zichzelf. Alleen als je gezond, gelukkig en financieel in goede doen bent kun je andere mensen helpen, net zoals je eerst van jezelf moet houden voordat je kunt verwachten dat anderen van jou houden.
    Magie die jou wel helpt, maar andere mensen schade toebrengt moet je vermijden, omdat dat niet in overeenstemming is met de magische moraal. Over het algemeen zijn er genoeg manieren om jezelf en je leven te verbeteren zonder anderen kwaad te doen maar probeer voor jezelf te bepalen of het werkelijk noodzakelijk is om magie te bedrijven; in deze dimensie gelden immers de wetten van oorzaak en gevolg. Als je je omgeving door magie onder controle probeert te houden gaan er steeds gevolgen mee gepaard die je niet kan overzien. Magie is vanuit je hart; doe wat je goed acht.

Do no harm but take no shit!

Magie voor anderen heeft 1 regel: als het goed voelt, doe het dan. Als het niet goed voelt; doe het niet! Divinatie is een goede manier om antwoorden te krijgen of je wel- of niet magie moet uitvoeren voor iemand anders. Divinatie stelt ons in staat om op magisch niveau te bepalen of magie noodzakelijk is om de ander te helpen of dat dagelijkse methoden ook volstaan om het doel te bereiken.
    Wanneer je je wel- of niet tot magie wendt kan je alleen zelf inschatten. Als je je in een situatie bevindt waarvoor je magische methoden zou kunnen aanwenden om de situatie te verbeteren zul je voor jezelf de afweging moeten maken -en analyseren- welke opties je hebt zowel qua magisch repertoire als dagelijkse oplossingen. Welke is het meest efficiënt/snel/geschikt en is het de moeite waard (rekening houdend met de kostprijs/inspanning) om magie hierbij te gebruiken?
    Als je je met magie bezighoudt zou je die inschatting moeten kunnen maken, anders zal het resultaat van je bewerkingen dit wel duidelijk maken.

Leren, observeren en keuzes maken

Ik heb eens gehoord dat een echte magiër misschien maar 10 keer in zijn leven magie hoeft te gebruiken. De rest gebeurd vanzelf, of kun je op de normale manier oplossen. Magie is voor het grootste deel afwachten en observeren, en op tijd de dingen doen die je wilt doen. Je zult eerst het proces moeten kennen eer je er iets aan wilt veranderen en het grote voordeel van dat observeren en bestuderen is dat je vaak ontdekt hoe je iets kunt manipuleren langs de gewone weg. Magie is maar zelden nodig, als je het goed bekijkt.

Ethiek is erg persoonlijk. Al is het maar omdat elk mens weer een ander karakter heeft. De één is tevreden met zijn karig loontje, de ander wil graag hogerop. De laatste zal eerder naar magie kunnen grijpen dan de eerste. Het heeft alles te maken met het al of niet accepteren van de huidige situatie. Wat de één verkeerd vind is voor de ander gewoon. Zoals ik al zei: de magische ethiek is persoonlijk. Er zijn geen echte regels voor.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops, trainingen en 1-op-1 sessies (zowel on- als offline).

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook Community

Magische groetjes! Lunadea✰

Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen ;)
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Het hallelujagevoel

Het valt me op dat er in de heidense cultuur geen "halleluja-gevoel" aanwezig is, en dat degenen die het wel hebben vreemd aangekeken worden als "zweverig new-age gedrocht". Feitelijk houdt het in dat je cruciale ervaringen met niemand kunt delen, zeker niet als er in je omgeving geen medeheidenen of heksen zijn die je persoonlijk heel goed kent. Of is het aantal mensen dat van vreugde wordt gevuld bij bepaalde spirituele ervaringen echt op één hand te tellen?

De Crone

Daar staat ze; een indrukwekkende verschijning van over de zeventig met lang grijs haar rond een gerimpeld gezicht. Om haar hals een dozijn kettingen, met daar tussenin een grote pentagramhanger. Om haar vingers draagt ze edelsteenringen en pentagrammen die robuust afsteken tegen de broze, gerimpelde vingers. Haar zwart met zilveren gewaad hangt om haar heen en over haar tengere schouders hangt een dikke zwartwollen cape. Hoe oud ze precies is wilde ze niet zeggen maar het is duidelijk een heks, een wijze vrouw, een Crone.

Spiritueel zweverig

Hekserij_.png

'Ben jij ook spiritueel?' wordt er vaak gevraagd als men er achter komt dat ik mezelf een heks noem. Blijkbaar gaat spiritualiteit en heks-zijn in de opinie van velen niet helemaal samen terwijl in werkelijkheid de meeste heksen heel spiritueel zijn. Daarentegen zijn de meeste spirituele mensen geen heks.

Spiritualiteit is - net zoals hekserij - een mindset, een levenswijze, het gevoel meer te ervaren dan anderen. Leven volgens je gevoel en intuïtie. Dat spiritualiteit vandaag de dag een zweverig imago heeft gekregen heeft alles te maken met de nuchterheid en zakelijkheid van de maatschappij. Spiritualiteit heeft haast geen plek in onze maatschappij en waar het wèl een plek heeft wordt het anders genoemd om vooral maar niet het zweverige imago opgeplakt te krijgen. Intuïtief, back to nature, zingeving zijn termen die je de laatste tijd veel hoort.

'Jij bent niet zweverig dus ook niet spiritueel' zei iemand tegen me. Ten eerste heeft ze daarin geen gelijk; ik ben wel degelijk spiritueel. Haar opmerking heeft me aan het denken gezet. De term zweverig wordt gegeven aan alles dat te maken heeft met een hang naar iets onverklaarbaars, innerlijke kracht, een geloof in méér dan wat we kunnen zien en bevatten. Is dat waarom het angstvallig wordt weggehoond als zweverig? Angst voor het onbekende kan diep zitten en spiritualiteit zet juist aan tot het onderzoeken van jezelf. Dat brengt nogal wat teweeg en als je daar niet tegenop gewassen bent is het gemakkelijker om het weg te honen en je ervoor om te draaien. Tegelijkertijd betekent het dat wanneer je spiritueel bent aangelegd, je niet binnen de maatschappelijk verantwoorde normen valt. Nuchterheid en aardsheid zijn dat wèl waardoor spiritualiteit in context met die twee eigenschappen eerder een contradictie lijkt.
Het is een opvatting die kant nog wal raakt. Want ieder mens is anders. Het zijn ongefundeerde aannames die geënt zijn op algehele misvattingen en heersende vooroordelen die afkomstig zijn uit de zeventiger jaren waarin hippies in bloemetjesbroeken zweverig op de Amsterdamse Dam zaten te zitten. Of... wacht eens even... ook dat is een vooroordeel en een aanname.

Het is heel moeilijk om niet in hokjes te denken! Hokjes en kaders zijn zo gemakkelijk om het leven begrijpelijk te maken. Het wordt ons al geleerd vanaf de kleuterschool: loop maar mee met de rest, dan maak je het jezelf niet zo moeilijk en wordt je geaccepteerd. Daarmee beperk je de persoonlijke ontwikkeling en de vrije geest en juist die vrije geest is gekoppeld aan intuïtie en spiritualiteit. Bij de een meer dan bij de ander, maar zo zijn we allemaal uniek. De een is ook beter ontwikkeld in sport dan de ander en de ander is weer beter in talen dan de een.
Wat betreft spiritualiteit en zweverigheid maakt het me niet uit of ik als zweverige of als nuchtere heks wordt bestempeld. En maakt het me ook niet uit dat spiritualiteit tegenwoordig wordt bestempeld als zingeving. Het is sowieso fijn dat daarvoor plek en ruimte is, zweverig of niet. Het zijn vooral de vooroordelen en de aannames waartegen ik iets heb. Als we allemaal zouden proberen om niet meer in hokjes en vooroordelen te denken, zou de wereld een stuk vrijer zijn. Niet alleen voor anderen maar ook voor jezelf!

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops en trainingen.

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook Community

Magische groetjes! Lunadea✰

Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen ;)
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

De helpende heks

an ye.png

Als heks krijg ik vaak de vraag: kun jij me helpen? In het begin kreeg ik die vraag vaker dan nu. Mensen gaan ervan uit dat je je als heks altijd dienstbaar opstelt. Je hóórt mensen te helpen en dus vragen ze de meest rare dingen. Van: ‘hoe kun je een eksteroog wegkrijgen?’ tot aan ‘kun je ervoor zorgen dat mijn ex weer bij me terugkomt?’. Van ‘Ben ik een heks?’ tot aan ‘Kun je ervoor zorgen dat ik geen pech meer heb?’.

De makkelijke weg

Veelal zijn de vragen erop gericht hun leven aangenamer te maken. Dat soort vragen geven me altijd een unheimisch gevoel, het idee dat mensen de makkelijke weg kiezen en iemand anders vragen om hun leven beter te maken, in plaats van er zèlf alles aan te doen om hun leven te verbeteren. Dat ze liever hun kop in het zand steken dan te zoeken naar een sprankje licht, zichzelf een schop onder de kont te geven en er gewoon voor te gáán. Maar aan de andere kant kan de e-mail ook een laatste strohalm zijn.

Wel of niet beantwoorden

Aan woorden alleen kun je geen gevoel herleiden, zoals dat bij een persoonlijk gesprek wel het geval is. Toch ga ik meestal niet op dit soort e-mails in, gewoonweg omdat ik me niet in andermans zaken wil mengen. De hekseneed zegt immers ‘an ye harm none, do what ye will’. Dit geldt mijns inziens ook voor het helpen van anderen.
Nu zul je je misschien afvragen: als je iemand helpt, dan schaadt je toch niemand? Dat is maar de vraag, want de ander geeft toestemming door jou te vragen zijn/haar leven te vergemakkelijken maar als daar weer iemand anders bij betrokken is dan heeft díe daar geen toestemming voor gegeven.
Verder wil ik best af en toe een recept voor een kruidenmiddeltje doorgeven, maar niet als het over grote problemen gaat waarvoor ze beter een dokter kunnen raadplegen.

De juiste afweging

Al met al is het bij elke vraag weer afwegen of ik de juiste ben om hun te helpen, of ze dat beter zelf kunnen doen of bij iemand anders te rade moeten gaan.
Het helpen van mensen is dus niet zo gemakkelijk, en geholpen worden ook niet.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops en trainingen.

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook Community

Magische groetjes! Lunadea✰

Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen ;)
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Zin in het Leven

Een persoonlijk.png

(Eerder op Shine verschenen column )
Iedereen heeft het altijd over ‘de zin van het leven’. Het is de grootste vraag die de mensheid bezighoudt, na de vraag hoe de aarde is ontstaan. Levensvragen noemt men het.
Natuurlijk is het een interessant gegeven om daarover na te denken. Sommigen leven om te werken, anderen werken om te leven. Sommigen vinden dat we leven om te leren, om karma in te lossen of om liefde te ervaren.

Volg je droom

Persoonlijk leef ik niet om te werken, alhoewel ik met veel plezier werk. Dat komt omdat ik plezier heb in wat ik doe en ik voornamelijk doe waar mijn hart ligt en ik mijn droom volg. Leren doe je je hele leven, maar of leren als doel het bestaan van de mensheid rechtvaardigt valt te betwijfelen. Hoe we tegenwoordig met de aarde omspringen vind ik bovendien dat de mensheid nog heel veel te leren heeft.
Wat de zin van het leven betreft denk ik dat dat voor iedereen een persoonlijke kwestie is en we daar nooit zekerheid over zullen krijgen. Zoveel mensen, zoveel meningen immers. Wat voor de één waarheid is, is voor de ander onzin.

Kies een doel

Ik ga liever uit van de zin IN het leven. Leven kan zwaar en uitzichtloos lijken totdat je en doel hebt. Een persoonlijk doel geeft je focus en handvatten. Heb je je doel eenmaal bepaald, kan je alles daaraan meten. Moet je iets doen waar je geen zin in hebt maar dat je wel dichter bij je doel brengt dan weet je dat je door moet zetten omdat het zin heeft. Moet je iets doen dat niet in het belang is van jouw doel, kun je er over nadenken om het niet te doen of uit te besteden. Mij helpt het heel erg! Iedere beslissing die ik neem toets ik aan mijn doel. En heb ik het druk, loop ik als een kip zonder kop rond en weet ik het allemaal even niet meer, pak ik mijn briefje erbij waar mijn kernwaarden en doel voor over 20 jaar op staan en dan weet ik weer waar ik het allemaal voor doe.

Hoe wil jij leven?

Nu hoor ik je denken dat een doel bepalen ook niet gemakkelijk is. Nee, dat is het zéker niet. Maar daarover nadenken zorgt al voor inzicht. Waar sta je nu en waar wil je heen? Wat is haalbaar? Ik ben eerst begonnen met het uiteenzetten van kernwaarden: hoe wil ik leven? Dat gaf me inzicht in wat ik wil bereiken over 20 jaar.

Je mag de lat trouwens best hoog leggen! Een uitdaging is altijd leuker, daarom blijft de levensvraag ook na eeuwen nog boeien.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops, trainingen en 1-op-1 sessies (zowel on- als offline).

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook Community

Magische groetjes! Lunadea✰

Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen ;)
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.