Sprookjes, mythen en legenden

Knibbel,knabbel, knuisje.png

Mythen en sagen, legendes en sprookjes zijn van alle tijden, alle leeftijden en alle stromingen, elke bevolkingsgroep, religie en regio kent wel zijn verhalen, sagen, mythen, sprookjes en vertellingen. Mensen vinden het fijn om verhalen te horen en te lezen, zich er in te herkennen of zich er juist in te kunnen verliezen. Sprookjes, mythen en legendes gaan daarin nog een stap verder; ze spreken je fantasie en verbeelding aan. Zou dat hun kracht zijn?

Sprookjes spreken tot de verbeelding

Tegenwoordig zijn sprookjes, mythen en legendes steeds meer in trek. Boeken, films, televisieseries, we worden overspoeld met oude verhalen die nieuw leven worden ingeblazen. Hollywood en schrijvers springen snel in op de steeds groter groeiende vraag van mensen om zich te kunnen verliezen in oude verhalen. Verhalen die door alle jaren heen nog steeds de fantasie van vele mensen aanspreekt. Sprookjes, mythen en legenden hebben de bijzondere gave om eenieder aan te spreken. De verborgen boodschappen zoals ‘het goede overwint’, ‘je kunt bereiken wat je wilt als je er maar in geloofd’ en ‘wie goed doet, goed ontmoet’ komen steeds weer aan bod maar op zo’n manier dat het niet belerend is, maar informatief. Het is tijdloos. Sprookjes en vertellingen doen een beroep op je fantasie. Geloof jij nog in sprookjes?

Geschreven moralistische levenslessen

Ja, ik geloof in sprookjes. Niet zozeer dat het verhaal waar gebeurd is maar in de moraal achter het sprookje. Tenminste, in de klassiekers die geschreven lijken door echte kinderpsychologen. Geschreven met liefde. Geschreven met begrip voor de wereld van het kind. Maar vooral geschreven als eerste simpele levenslesjes vol kunstzinnig moraal.

Ik herinner me nog de sprookjes die in de klas werden voorgelezen, de sprookjes die mijn moeder voorlas en die ik later zelf ging lezen. De verhaaltjes op zich boeiden me toén misschien nog wel, maar vervaagden in de loop der jaren. De moraal echter, had zich ondertussen al diep in mijn wezen genesteld en die ben ik nooit meer kwijtgeraakt.

Neem nu de krekel en de mier van Jean de la Fontaine (17° eeuw!). Twee vieze insecten en een ogenschijnlijk kinderlijk verhaaltje. Maar wat de schrijver er ons mee wil zeggen heeft veel meer waarde en kan je soms meer levenswijsheid opleveren dan enkele jaren hogere studies. Bijna vier eeuwen zijn er overheen gegaan, maar nog altijd klopt de moraal.

Verhalen zijn blijvend

Ook in de hedendaagse Hollywoodsprookjes zitten moralistische ideeën verweven, maar veeleer minder zichtbaar als in de oude sprookjes en vertellingen. Of zou dat komen doordat onze geest er al zo lang mee te maken heeft gehad dat het de oude moralen beter herkent dan de nieuwe moderne moralen.

Hoe dan ook ben ik blij dat er nog steeds sprookjes en verhalen worden verteld, dat ze tijdloos zijn en dat er steeds weer nieuwe bij komen zodat ook onze toekomstige generaties er van kunnen genieten. Of het nu de ouderwetse of de moderne nieuwe sprookjes zijn; verhalen zullen altijd verteld blijven worden.

Hoop ik dan maar...

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops en trainingen.

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook community Lunadea's Heksenketel

Magische groetjes! Lunadea

Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen ;)
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.