Beroken, smudgen, zuiveren: zo doe je dat!

In de Yuleperiode is het gebruikelijk om je huis, jezelf, huisdieren en iedereen die in jouw huis woont te zuiveren en te beroken zodat je zeker weten gezuiverd en schoon van oude overtuigingen en narigheid vanuit het oude jaar (en ouder) het nieuwe jaar in gaat.
De Yuletijd gaat op 20 december, na zonsondergang, in!

Smudgen is beroken

Tegenwoordig is het woord smudgen in de spirituele- en heksenwereld wel ingeburgerd. Het betekent beroken, waarmee weer wordt bedoeld: rook produceren met helende en/of zuiverende vermogens. Dit doe je bij zuiverings- en beschermingsrituelen.
Dat beroken doe je met kruiden en harsen die een bepaalde eigenschap hebben. Met name Witte Salie is een heel populair kruid om mee te beroken, je kunt er bundels van kopen en zakken vol met gedroogde losse blaadjes. Houd het bundeltje in een vlam, laat het even branden en blaas het dan weer uit. Het zal een flinke hoeveelheid zuiverende rook verspreiden. Loop daarmee je huis rond om je huis uit te roken van negatieve energieën.
Je kunt ook jezelf ermee beroken.

* Rookbundels *

Bijvoet doet hetzelfde. Dat groeit in groten getale in de berm en is een inheemse plant. Droog stengels van de bijvoet als het in bloei staat en bind takken daarvan bij elkaar tot een rookbundel.
Daarmee kun je exact hetzelfde doen als met witte salie.
En als je toch rookbundels aan het maken bent dan kan je ze ook maken van allerlei lekkere kruiden! Je ziet bundels van gewone salie, met lavendel, rozenblaadjes, takjes rozemarijn, etc. Maar zoek altijd op of je een kruid kunt branden, want je wilt er geen giftig kruid tussen hebben zitten.

* Andere methodes van zuivering *

Naast het beroken met rookbundels van kruiden zijn er nog héél veel andere manieren. Zo zijn er de kant-en-klare wierookstokjes in duizenden verschillende geuren, wierook koontjes, de kooltjes waarop je korrelwierook kunt strooien (gedroogde korrels hars die op het hete kooltje gaan smeulen en zo hun geur verspreiden). De korrelwierook kun je weer vermengen met verpulverde gedroogde kruiden.
Maar als je niet tegen rook kunt, zijn er alsnog een heleboel andere methoden van zuivering die je tijdens deze Yuleperiode en zuiveringsperiode kunt uitvoeren!

* Zuivering zonder rook *

# Gebruik Floridawater: dat is een eau de cologne, gemaakt van 43 soorten kruiden, dat met name in Zuidelijke magische tradities veel wordt gebruikt voor zuivering. Was jezelf er mee, boen je meubels er mee in, boen de vloer er mee, giet een scheutje door je schoonmaakwater, sprenkel het of de filterzak van je stofzuiger, doe wat op je stofdoekje, etc.

# Zuiverend zout: meng zeezout of Himalayazout met kruiden en eventueel met toermalijn en/of as om een sterk zuiverend zout te maken. Mediteer op zuivering terwijl je het zout mengt. Gebruik het bij huisreiniging door het op de drempels en bij in- en uitgangen van je huis te strooien. Dus ook bij ramen die open kunnen, bij spiegels, het toilet, afvoerputjes, etc.

# Maak kruidenpoeder: zoek reinigende en zuiverende kruiden bij elkaar en vermeng ze in een keukenmachine of in een vijzel tot een poeder. Strooi dit rond voor zuivering.

# Trek zegels: teken zelf een zegel/sigil voor zuivering of zoek er een op. Zegels zijn kleine tekeningen vol betekenis. Trek met je vinger op alle deuren, ramen en muren het zegel zodat het er wel staat, maar onzichtbaar zijn werk kan doen.
Voor zelfbescherming kun je op je huid een zegel tekenen. Let wel op dat sommige zegels héél sterk kunnen aanvoelen. Dus als je je niet lekker voelt, spoel de plek dan met stromend water schoon of houd het op de aarde om de zegel weg te laten trekken.

# Maak een amulet: je kunt hangers van symbolen kopen, symbolen op een papiertje tekenen, je kunt iets knutselen vol symboliek en betekenis en dat bij in- en uitgangen in je huis neerleggen of ophangen om het er zijn werk te laten doen.
Als het om zelfbescherming gaat dan is het makkelijkst om een ketting met een symbool er aan te dragen. Beschermingssymbolen zijn onder andere: het Pentagram, de Ankh, Tetagrammaton, oog van Horus, Alziend oog, hand van Fatima, de rune Algiz.

# Leg een Heksensteen neer: een heksensteen is een steen met een natuurlijk gat erin. Een gat die er al in zit en die níet door mensenhanden is gemaakt. Deze stenen zouden de magie van de aarde en de magie van het elfenrijk bevatten. Daarom worden ze van oudsher al gebruikt om beschermende amuletten van te maken. Rijg simpelweg een draad door het gat en hang de steen bij de voordeur. Of hang hem op je nek.

# Joelen/zongen/geluid: Joelen is het ongecontroleerd roepen en geluid maken, en is een oude Yuletraditie. Vaak word het ook nog ondersteund met zo veel mogelijk herrie maken. Pak je trommel, pak pannendeksels en sla die tegen elkaar, neem potten en pannen en sla er met de pollepel op en maak een muur van geluid om ongewenste spirits te verjagen.
Dit word gedaan op de avond tussen het oude en het nieuwe jaar in. Herkenbaar? Dat is de avond waarop tegenwoordig met name knalvuurwerk wordt afgeschoten, en dat is natuurlijk ook niet voor niets!