Handfasten door Lunadea

Handfasting betekent ‘het binden van de handen’ en is een oud-Keltische huwelijksceremonie waarbij de handen van de geliefden letterlijk aan elkaar gebonden worden. Het letterlijk binden van de handen van de geliefden is daar altijd onderdeel van. Het verdere verloop van de ceremonie kan naar wens worden ingevuld.
De oorsprong van dit ritueel is moeilijk te achterhalen maar het staat vast dat deze vorm van verbinding vooral in Ierland veel werd gebruikt om zich te verloven als proefhuwelijk. Volgens de traditie duurt een handenbindhuwelijk een jaar en een dag, hierna kan een koppel kiezen om de binding te verlengen voor dit leven, voor de eeuwigheid of om de verbintenis te verbreken.

 
 

Persoonlijke manier van trouwen

Doordat het handfastingritueel de afgelopen jaren regelmatig in populaire tv-series voor kwam zie je dat deze verbintenisceremonie aan populariteit begint te winnen. Ook omdat je met een handfastingritueel wederom veel meer gevoelsmatige diepgang geeft aan het wettelijk huwelijk. Het ritueel gaat over de verbinding die je legt, over de liefde die je voelt en de bezegeling van die liefde.
Voorheen was een handfasting enkel mogelijk in een ceremonieel huwelijk. Als BABS (buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kan ik van de handfastingceremonie toch een wettelijk erkend huwelijksverbintenis maken door in de ceremonie alle wettelijke handelingen voor een erkende huwelijksvoltrekking uit te voeren. Je kunt er ook voor kiezen om na (of voor) het handfastingritueel gratis te trouwen bij een gemeentekantoor.

Een eigen ritueel

Elke handfasting ziet er weer anders uit, doordat julie zelf mogen beslissen hoe je de ceremonie wilt vormgeven. Samen met mij bespreek je welke symbolieken voor jullie van waarde zijn. Door mijn ruime ervaring met verbintenissymboliek kunnen we van de handfasting en/of jullie huwelijksceremonie een betekenisvol ritueel maken. De kracht van een rituele bruiloft of handfasting als alternatieve manieren om te trouwen is dat het een persoonlijke ceremonie is. Als ritueel begeleider zal ik de jullie ritueel verbinden en/of de huwelijksvoltrekking symbolisch omkleden zodat het méér wordt dan enkel "de wettelijke zinnen uitspreken en een handtekening zetten". Dat is waarom deze vorm van verbinden en trouwen steeds populairder wordt. Men wil geen gewone bruiloft maar iets speciaals. Niet in een gemeentehuis maar buiten in de natuur. Geen speach over hoe je elkaar hebt leren kennen maar een ritueel waarin de liefde centraal staat.

Binding van de liefde

Handfasten hoeft trouwens niet alleen tussen partners. Je kunt ook als beste vrienden met elkaar handfasten om de vriendschap te bezegelen, als ouder en kind of als covenleden. Elke vriendschapsrelatie die je wilt versterken kan bezegeld worden door een handfasting. Bovendien kun je ook heel goed met meerdere mensen handfasten, zoals met het hele gezin of de hele coven. Iedereen is vrij te voelen wat je voelt. Liefde kent geen grenzen!

 
*klik* voor meer informatie over handfasten

*klik* voor meer informatie over handfasten

 

Lunadea als hogepriesteres en/of BABS

Als ritueel begeleider en hogepriesteres heb ik ruime ervaring met rituelen en word in die hoedanigheid al 8 jaar gevraagd om rituele huwelijken te voltrekken.
Inmiddels heb ik al haast 40 stellen blij gemaakt met een handfasting/ritueel huwelijk. Daarnaast ben ik gecertificeerd buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS/trouwambtenaar) waardoor ik wettelijke huwelijken af mag sluiten. Met de combinatie als ritueel begeleider kan ik een heel mooi ritueel huwelijk voltrekken.

Voor mij draait een huwelijksvoltrekking om het bezegelen van de liefde en het leggen van de verbinding tussen de geliefden ten overstaan van familie en vrienden. Daar leg ik ook de nadruk op, en dat is waarom ik er voor kies om me te richten op rituele huwelijken. Je kunt een ceremonie veel persoonlijker maken waardoor de dag en de stap die je samen neemt nòg meer indruk zal achterlaten. Bij zowel het bruidspaar als bij de aanwezigen.

Als je een ritueel wilt (laten) uitvoeren kun je contact opnemen met Lunadea.