Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Mijn kijk op moderne hekserij

Datum: 21 / 08 / 2015


lunadea ik.png

Wicca is niet meer te vergelijken met de hekserij zoals deze in essentie de afgelopen eeuwen heeft geleefd. Old George mag dan de structuur hebben veranderd door de hogepriesteres de leiding te geven, Gerald Gardner mag de ‘Oude Religie’ als wicca naar buiten hebben gebracht en hij mag veel van het summiere materiaal tot een geheel hebben aangevuld – de essentie is nog steeds beschikbaar als een systeem van natuurreligie en magie, als een mysteriereligie waarbij inwijding en participatie, zelfwerkzaamheid en verantwoordelijkheid voorop staan. Maar de invloed van beide heren is onmiskenbaar en ook nu nog overal te zien. Vrijwel alle Moderne Hekserij zoals deze heden ten dage wordt bedreven, vrijwel elk boek over moderne hekserij dat je erop naslaat, draagt sporen van invloeden van Old George en Gardner in zich.

Op het juiste moment

Zij waren op de juiste plaats in de juiste tijd om hun invloed op de opbloeiende hekserij te doen gelden. Juist op het moment dat de wet op de hekserij werd afgeschaft, durfden zij zich bloot te geven en de tot dus toe uitstervende eeuwenoude natuurreligie weer een nieuw gezicht te geven.

Heks maar geen wicca

Moderne hekserij en wicca zijn voor mij in die zin nagenoeg hetzelfde en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch blijf ik liever zeggen dat ik een heks ben en geen wicca. Het is er zo ingeslopen en het voelt voor mij beter. Wicca klinkt erg dogmatisch, aan regels verbonden, en natuurlijk moeten er ook regels zijn. Geen mens kan zonder regels en richtlijnen, maar zelf houd ik ervan om – eer ik eenmaal de regels ken – deze te verkennen en op te rekken, aan de kant te gooien en er mijn eigen regels van te maken. Ik ben eclectisch en zal dat ook blijven. De coven is eclectisch en zodra de regels zijn geleerd en gekend, zullen de grenzen ervan worden verkend.
We zijn moderne heksen, Eclectische heksen, ook wij hebben aan het wicca van de vorige eeuw onze eigen draai gegeven. En zo zal er altijd worden veranderd en bijgestuurd, naargelang het tijdperk waarin we leven. Zo blijft hekserij modern.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops, trainingen en 1-op-1 sessies (zowel on- als offline).

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook Community

Magische groetjes! Lunadea✰Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen 😉
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Oeroude feesten

In de tijd van onze voorouders werden seizoenveranderingen uitgebreid gevierd. Zij waren nog voor het overgrote deel...