Lunadea als BABS

Een ritueel huwelijk is een huwelijksvoltrekking met een persoonlijke noot. Denk nu niet gelijk aan ingewikkelde rituele handelingen; een rituele huwelijksvoltrekking is vooral persoonlijk en betekenisvol. Het wordt ook wel een ceremonieel huwelijk genoemd. Dat betekent dat er (naast de officiële plechtigheden zoals het uitspreken van de huwelijksgelofte, het ja-woord en het ondertekenen van de trouwakte) ook aandacht is voor een persoonlijke gelofte, het herdenken van dierbaren, de verbinding die aangegaan wordt, etc.
Een ritueel huwelijk heeft heel veel mogelijkheid tot persoonlijke invulling en wordt zodoende ervaren als een intensere ceremonie en invulling van de belangrijke stap in je leven die een huwelijk is.

Een Keltische verbintenisceremonie

Handfasting betekent ‘het binden van de handen van dierbaren’. Dat kunnen geliefden zijn, familie of beste vrienden, maar meestal wordt deze ceremonie voltrokken als een huwelijksceremonie. Het letterlijk binden van de handen van de geliefden is daar altijd onderdeel van. Het verdere verloop van de ceremonie kan naar wens worden ingevuld.
Volgens de Keltische traditie duurt een handfasting-huwelijk een jaar en een dag, hierna kan een koppel kiezen om de binding te verlengen voor dit leven, voor de eeuwigheid of om de verbintenis te verbreken. Doordat het handfastingritueel de afgelopen jaren regelmatig in populaire tv-series voor kwam zie je dat deze verbintenisceremonie aan populariteit begint te winnen. Ook omdat je met een handfastingritueel wederom veel meer gevoelsmatige diepgang geeft aan het wettelijk huwelijk. Het ritueel gaat over de verbinding die je legt, over de liefde die je voelt en de bezegeling van die liefde.

Voorheen was een handfasting enkel mogelijk in een ceremonieel huwelijk. Als BABS kan ik deze ceremonie ook als wettelijk ritueel huwelijk voltrekken. Maar ik kan natuurlijk elke ceremonie uitvoeren als rituele huwelijksceremonie.

Wat is een trouwambtenaar?

Een trouwambtenaar is in Nederland een ambtenaar die wordt aangesteld door het gemeentebestuur met als taak het voltrekken van huwelijken, het registreren van partnerschappen en het omzetten van huwelijken en geregistreerde partnerschappen. Oftewel: een door gemeente en rechter benoemd en beëdigd ambtenaar die onder andere een wettelijk huwelijk mag afsluiten.

Ik heb de opleiding tot BABS afgerond en zodoende kan je bij de gemeente waar je wilt trouwen aangeven dat je mij als je trouwabtenaar wilt hebben. In de meeste gemeenten is dat mogelijk, maar dat is niet altijd zo.
Als zelfstandig en bevoegd trouwambtenaar moet ik door die gemeente worden benoemd en beëdigd door de rechtbank. Pas daarna kan en mag ik het huwelijk afsluiten.

Mocht de gemeente niet meewerken, kan je mij het ceremoniële huwelijk laten afsluiten. Vaak word er dan eerst 's ochtends goedkoop of gratis getrouwd, waarna in de middag of avond het persoonlijke rituele huwelijk plaatsvindt. Je kunt het zien als een showhuwelijk, maar jouw gasten hoeven hier niets van te merken als je dit niet wilt. Ik vertel jullie hier graag persoonlijk meer over.

De werkwijze

Een vrijblijvende kennismaking is de 1e stap. Daarna kunnen jullie tenslotte pas echt zeggen of ik jullie trouwambtenaar mag zijn. Voor die eerste kennismaking spreek ik ergens af met het bruidsparen meestal centraal in Nederland. In dat gesprek, wat desgewenst ook per Skype of telefonisch kan plaatsvinden, vertel ik jullie graag alles wat je wilt en moet weten.

Als jullie daarna besluiten dat ik jullie mag trouwen bevestig ik de afspraak schriftelijk en volgt er een aanbetaling. Ik kom ongeveer 6 weken voor de huwelijksdag bij jullie thuis. We hebben dan een langer gesprek met elkaar, zo krijg ik een indruk van jullie leven samen. Met jullie wensen/eisen en mijn ervaring kunnen we de huwelijksvoltrekking invulling geven, het draaiboekje van de ceremonie bepalen. In de 6 weken tot het huwelijk krijgen jullie ‘huiswerk’ van mij en benader ik graag mensen om jullie heen om van hen ook dingen over jullie te horen om in de speech te verwerken. Dit zorgt ervoor dat ik jullie echt een beetje leer kennen en het contact met wat mensen die jullie lief zijn zorgt ervoor dat ik hen kan betrekken bij het verhaal.

Op de trouwdag ben ik ongeveer een uur van te voren op de trouwlocatie aanwezig en verzorg ik de trouwceremonie, welke meestal zo’n 50 minuten duurt. Heel vaak mag ik aansluitend ook mee toosten op jullie geluk en daarna vertrek ik meestal ongemerkt.


Wie ben ik?

Ik ben Ruth Jankiewicz, en word ook wel Lunadea genoemd. Als ritueel begeleider en hogepriesteres heb ik ruime ervaring met rituelen en word in die hoedanigheid al 8 jaar gevraagd om rituele huwelijken te voltrekken.
Inmiddels heb ik al haast 40 stellen blij gemaakt met een handfasting/ritueel huwelijk.
Daarnaast ben ik gecertificeerd buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS/trouwambtenaar) waardoor ik wettelijke huwelijken af mag sluiten. Met de combinatie als ritueel begeleider kan ik een heel mooi ritueel huwelijk voltrekken.

Voor mij draait een huwelijksvoltrekking om het bezegelen van de liefde en het leggen van de verbinding tussen de geliefden ten overstaan van familie en vrienden. Daar leg ik ook de nadruk op, en dat is waarom ik er voor kies om me te richten op rituele huwelijken. Je kunt een ceremonie veel persoonlijker maken waardoor de dag en de stap die je samen neemt nòg meer indruk zal achterlaten. Bij zowel het bruidspaar als bij de aanwezigen.

mocht je meer informatie willen over een ritueel huwelijk, neem dan contact met mij op.
Ik maak graag een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek.